Miodowe żeberka z musztardą

Zdjęcie - Miodowe żeberka z musztardą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Przepyszną marynatę,  w której upiekłam już chyba wszystkie rodzaje mięs, tym razem wykorzystałam do żeberek. Rzadko je piekę, z wiadomych powodów, ale są takie dobre, że raz na jakiś czas należy się skusić. Wypróbujcie tę marynatę i upieczcie je w niezbyt wysokiej temperaturze. Są rewelacyjne.

Składniki

  • żeberka wieprzowe - 1 kg
  • oliwa - 4 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • musztarda - 4 łyżki
  • czosnek - 4 ząbki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki
  • tymianek - 1 łyżka

Instrukcje

 

Do kubka przecisnąć przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Dodać oliwę, miód i musztardę, utrzeć na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać więcej oliwy. Umyte żeberka umieścić  w rękawie do pieczenia. Zawiązać węzeł z jednej strony, wlać marynatę i zawiązać z drugiej strony. Obrócić rękawem kilka razy, tak aby  dotarła we wszystkie zakamarki. Umieścić żeberka w brytfance i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia wstawić do pieca nagrzanego do 150 - 160 stopni. Piec około 90 min.

Smacznego:)

Zdjęcie - Miodowe żeberka z musztardą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Karkówka zapiekana w sosie
3

Karkówka zapiekana w sosie

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pieczone żeberka

Pieczone żeberka

Konstancja Konstancja
Atlas Smaków

Eskalopki z łopatki w sosie z ketchupu
2

Eskalopki z łopatki w sosie z…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pulled pork - wolnopieczona, szarpana wieprzowina

Pulled pork - wolnopieczona, s…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Pikantne żeberka w glazurze

Pikantne żeberka w glazurze

Dzi Dzi
karmelowy

Żeberka orientalne
1

Żeberka orientalne

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku