Miodowe żeberka z musztardą
Przepyszną marynatę, w której upiekłam już chyba wszystkie rodzaje mięs, tym razem wykorzystałam do żeberek. Rzadko je piekę, z wiadomych powodów, ale są takie dobre, że raz na jakiś czas należy się skusić. Wypróbujcie tę marynatę i upieczcie je w niezbyt wysokiej temperaturze. Są rewelacyjne.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- oliwa - 4 łyżki
- miód - 2 łyżki
- musztarda - 4 łyżki
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1/2 łyżeczki
- pieprz - 1/2 łyżeczki
- tymianek - 1 łyżka
Instrukcje
Do kubka przecisnąć przez praskę czosnek, dodać sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Dodać oliwę, miód i musztardę, utrzeć na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta można dodać więcej oliwy. Umyte żeberka umieścić w rękawie do pieczenia. Zawiązać węzeł z jednej strony, wlać marynatę i zawiązać z drugiej strony. Obrócić rękawem kilka razy, tak aby dotarła we wszystkie zakamarki. Umieścić żeberka w brytfance i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Następnego dnia wstawić do pieca nagrzanego do 150 - 160 stopni. Piec około 90 min.
Smacznego:)