Kurczak w mleku kokosowym
Pyszny soczysty kurczak w delikatnym sosie z mleka kokosowego z dodatkiem pieczarek i czerwonej papryki to przepis na pyszny, wykwintny obiad. Mięso rozpływające się w ustach, mięciutkie, soczyste ... do tego pieczarki przesiąknięte słodyczą kokosa , po prostu palce lizać.
Porcja: 2 Czas przygotowania: 1,5 godziny Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 4 udźce z kurczaka lub 6 podudzi
- 1 papryka czerwona
- 50-80 g małych pieczarek
- 1 puszka mleka kokosowego (ok. 200 ml)
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
Kurczak z mleku kokosowym
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy, suszymy i obsmażamy na oliwie z obu stron na złoty kolor. Dodajmy pieczarki w całości (najlepiej wybrać jak najmniejsze) oraz pokrojoną w paski czerwoną paprykę oraz podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok 20 minut po czym zalewamy mlekiem kokosowym. Całość skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 1 godzinę, do momentu aż mięso będzie miękkie. Podajemy z młodymi ziemniaczkami ze szczypiorkiem oraz ulubioną surówką - my polecamy surówkę z białej rzodkwi - przepis znajdziecie na blogu.