Kurczak z gruszkami w sosie waniliowym
Po prostym, lecz bardzo smakowitym budyniu waniliowym przyszła pora na coś bardziej wykwintnego – tym razem połączyłam wanilię z kurczakiem, tworząc waniliowy zestaw obiadowy. Rok temu w ramach Waniliowego Weekendu przygotowałam schab w sosie waniliowym, więc takie połączenie jest mi już zupełnie niestraszne. Dla większości z Was zapewne jest to jednak zupełna nowość. Dlatego spieszę z wyjaśnieniem: wanilia w takich potrawach smakuje zupełnie inaczej niż w budyniu czy mlecznym sosie. I uważam, że jak najbardziej do mięsa pasuje.
Sos do kurczaka, jaki proponuję dzisiaj, jest wprawdzie słodki (zawiera miód i cukier), jednak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym białym mięsem. Warto spróbować.
KURCZAK Z GRUSZKAMI W SOSIE WANILIOWYM
(2 porcje)
2 filety z kurczaka,
½ laski wanilii,
2 gruszki,
150ml białego wina,
100ml bulionu drobiowego,
1 łyżka brązowego cukru,
1 łyżeczka miodu,
2 łyżki oleju,
sól i pieprz
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Połówkę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać ziarenka.
W rondelku połączyć wino, bulion, miód, cukier, ziarenka i skórkę z wanilii. Dodać gruszki i gotować na dużym ogniu około 7 minut, aż sos nieco odparuje, a gruszki zmiękną.
Filety oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać sosem, a obok ułożyć gruszki. Wstawić do piekarnika na 10-12 minut.
Kurczaka podawać polanego sosem, razem z gruszkami.
Ja jako dodatki podałam ryż (parboiled z dzikim) i gotowany na parze kalafior romanesco :)
(zainspirowane tym przepisem, z moimi zmianami)