Problem z Puddingiem z Yorkshire jest taki, że nie do końca wiadomo w który posiłek go wpasować, bo jest to z pewnością bardzo smaczne na śniadanie, ale z tym wiąże się jeden problem – zajmuje zdecydowanie za dużo czasu jak na śniadanie – ciasto trzeba przygotować ze 2 godziny wcześniej, a i samo danie robi się jak nic z pół godziny. Więc przyjmijmy, że jest to fantastyczna sprawa na drugie śniadanie, czy inny lunch, brunch czy co tam jeszcze.
Ziemniaki po wiejsku z chorizo i papryką są przepyszne. Smakowały mi jeszcze bez jajka a potem to już wogóle niebo w gębie. W czasie smażenia pomyślałam sobie, że to danie można zrobić także z boczkiem. Oczywiście, nie będzie to samo ale jeśli ktoś nie ma dostępu do chorizo, można sobie tak poradzić.
Długo się do nich zbierałam, oj długo. Ale w końcu się udało. Są pyszne, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. A o czym mowa? O ziemniaczanych krokietach z nadzieniem.
Ja do dzisiaj jeszcze mam poporcjowanego świątecznego indyka, którego wystarczy wyjąć trochę wcześniej i obiad praktycznie jest gotowy. Dzisiaj podałam go w wersji z salsą ze świeżego ogórka i papryki. Szybko, smacznie i zdrowo (oczywiście).
Tak przygotowana staje się bardzo miękka, traci swoją ostrość i świetnie komponuje się ze wszelkimi mięsami. W moim wypadku zestawiłam ją z porcją wołowiny i wypadła naprawdę rewelacyjnie. Śmietanka, w której pieką się cebule staje się gęsta i pokrywa każde warzywo przepysznym sosem.
Jeśli znudziły się Wam już ziemniaki w tradycyjnej postaci, polecam przygotować z nich pieczone róże. Z pewnością jest przy nich trochę więcej pracy, ale smak i wygląd zdecydowanie to zrekompensują.
Salsa cruda to prosta meksykańska salsa z dojrzałych pomidorów. Jedna z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych do meksykańskich potraw. W przeciwieństwie do salsy verde nie trzeba do niej wymyślnych składników :)
Owsiane tortille? Nie kukurydziane, nie pszenne? Owsiane. I smaczne, i łatwe do zrobienia, co jest przeca benefitem nie do zignorowania. Jako że ostatnio jakoś nie po drodze nam z pszenicą, to chętnie wypróbowałam przepis. Fajnie wyszło - placki są elastyczne, można w nie spokojnie zawijać różne różności.
Pico de gallo to rodzaj drobno posiekanej sałatki pomidorowej. Podstawą tej salsy zawsze są pomidory, biała cebula i jalapeño lub serrano. Jednak w zależności od regionu mogą pojawiać się też inne dodatki np: natka kolendry, sok z limonki, awokado, mango, brzoskwinie, ocet jabłkowy.
Hiszpanie mają kilka bardzo ciekawych pomysłów na przyrządzenie zwykłych ziemniaków, a jednym z nich jest duszenie ich w sosie z dodatkeim pietruszki. Tak przygotowane „patatas en salsa verde” są smaczne i nadają się jako dodatek do wielu dań obiadowych.
Niby nic takiego , a smakują każdemu!
Mowa o młodych ziemniakach.
Delikatne … mięciutkie …
Smakują zarówno same, polane tylko masełkiem … z jajkiem sadzonym … świeżym kefirem …
To taki typowo polski, letni obiad.
Dziś mam dla Was przepis na młode ziemniaczki w wydaniu na ostro – tak jak ja lubię najbardziej!
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka!
Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad.