Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym
Dyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.
Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami.
Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka!
Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad.
Polecam!
SKŁADNIKI:
* miąższ z dyni – 300 g
* jajko – 1 szt
* mąka pszenna – 6 czubatych łyżek
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* gałka muszkatałowa
* sól
* pieprz
DODATKOWO:
* masło
* świeża szałwia
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45 minut ( do miękkości ).
Po tym czasie miksujemy i studzimy.
Dodajemy jajko, mąki i przyprawy.
Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.
Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.
Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat.
Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut.
Podajemy gorące posypane pieprzem.
Smacznego!