Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym

Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym

Dyniowe serniki ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.

Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się po brzegi przepięknymi dyniami.

Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kopytka!

Podsmażone na maśle z odrobiną szałwii i podane z kolorowym pieprzem są fantastycznym pomysłem na jesienny obiad.

Polecam!

 

 Zdjęcie - Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

SKŁADNIKI:

* miąższ z dyni – 300 g

* jajko – 1 szt

* mąka pszenna – 6 czubatych łyżek

* mąka ziemniaczana – 2 łyżki

* gałka muszkatałowa

* sól

* pieprz

 

DODATKOWO:

* masło

* świeża szałwia

 Zdjęcie - Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Dynię kroimy w drobną kosteczkę, wkładamy do nagrzanego na 200C piekarnika na ok. 45 minut ( do miękkości ).

Po tym czasie miksujemy i studzimy.

Dodajemy jajko, mąki i przyprawy.

Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto.

Jeśli ciasto za bardzo się klei podsypujemy je mąką.

Dzielimy na kilka części , formujemy wałeczki i kroimy pod ukosem na kopytka.

Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 3 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy szałwię, podsmażamy , by wydobyć aromat.

Wkładamy kopytka i przesmażamy kilka minut.

Podajemy gorące posypane pieprzem.

Smacznego!

Zdjęcie - Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Kopytka dyniowe na maśle szałwiowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów