Pure z kalafiora z imbirem
Pure z kalafiora. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Fajny dodatek do mięs, albo do obiadu. Dodatek świeżego imbiru daje ostrość i cudowny smak.
Polecam również pure z marchewki dyni i imbiru
Składniki:
- dowolna ilość różyczek kalafiora
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek mleka
- 100 ml śmietany
- łyżka masła
Kalafiora umyłam. Odkroiłam parę różyczek.
Ugotowałam je w osolonej wodzie.
Odlałam wodę i przez chwilę odparowałam. Podsmażyłam go przez około 3-4 minuty na maśle.
Dodałam starty imbir.
Następnie wlałam mleko, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zmiksowałam na gładką masę blenderem.
Smacznego!