Pure z kalafiora z imbirem
 
              
 
 Pure z kalafiora. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Fajny dodatek do mięs, albo do obiadu. Dodatek świeżego imbiru daje ostrość i cudowny smak. 
 Polecam również pure z marchewki dyni i imbiru  
  
 
 Składniki:
- dowolna ilość różyczek kalafiora
- kawałek świeżego korzenia imbiru
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 5 łyżek mleka
- 100 ml śmietany
- łyżka masła
 Kalafiora umyłam. Odkroiłam parę różyczek. 
  
 
 Ugotowałam je w osolonej wodzie. 
 
  
 
 Odlałam wodę i przez chwilę odparowałam. Podsmażyłam go przez około 3-4 minuty na maśle. 
 
  
 
 
 Dodałam starty imbir. 
 
  
 
 
 Następnie wlałam mleko, śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Wszystko zmiksowałam na gładką masę blenderem. 
 
  
 
 Smacznego! 
 
 
 
            