Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami
Muszę przyznać, że to moje pierwsze (nie licząc oczywiście angielskich filmów i książek) spotkanie z puddingiem z Yorkshire i … jestem zachwycona! Tak bardzo mi smakował, że stanie się chyba moją popisową potrawą na sobotni obiad. Już go widzę- podany z pieczoną wołowiną, albo zapiekanką z warzyw i pysznym sosem.
Smak puddingu jest bardzo delikatny, wręcz neutralny. Najbardziej urzekła mnie chyba jego konsystencja i to, jak śmiesznie rośnie w piekarniku, tworząc kosmiczny kształt grzyba :)
Mój podałam z francuską musztardą, przywiezioną jeszcze z wakacyjnych wypraw. Anglikowi taki zestaw pewnie nie przeszedłby przez gardło- nam natomiast bardzo smakował!
Przepis zaczerpnęłam z książki Michela Roux.
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami Składniki
- mąka pszenna - 70 g
- jajko - 2 szt
- mleko - 200 ml, pełnotłuste
- masło - 50 g
- cebula - 1 szt, duża
- tłuszcz - 6 łyżek tłuszczu spod pieczeni lub oleju + 2 łyżki oleju do usmażenie kiełbasek
- kiełbaski - ulubione, 2-3 na porcję
- sól, pieprz - do smaku
- musztarda - do podania
- ocet balsmaiczny - proponuję dodać go do karmelizowanej cebuli - świetnie równoważy jej słodycz
W misce lekko roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać je z mąką i mlekiem, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Powstałe ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
W rondelku rozpuścić masło. Włożyć do niego drobno posiekaną (na piórka) cebulę, dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż cebula całkowicie zmięknie.
Piekarnik nagrzać do temp. 220oC. Na dno 6 foremek (np. od muf finek) wlać po łyżce oleju lub tłuszczu od pieczenia mięsa). Foremki wstawić na 5 minut do pieca. Po tym czasie do każdej foremki wlać wcześniej przygotowane ciasto, prawie do górnego brzegu. Piec do zrumienienia ok. 25 minut.
Do wcześniej podduszonej cebulki dodać szczyptę cukru, podsmażyć aż do skarmelizowania. Kiełbaski usmażyć. Podawać z upieczonym puddingiem, który powinien być przypieczony z zewnątrz i miękki w środku. Całość lekko skropić octem balsamicznym.