Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami

Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami

Muszę przyznać, że to moje pierwsze (nie licząc oczywiście angielskich filmów i książek) spotkanie z puddingiem z Yorkshire i … jestem zachwycona! Tak bardzo mi smakował, że stanie się chyba moją popisową potrawą na sobotni obiad. Już go widzę- podany z pieczoną wołowiną, albo zapiekanką z warzyw i pysznym sosem.

Smak puddingu jest bardzo delikatny, wręcz neutralny. Najbardziej urzekła mnie chyba jego konsystencja i to, jak śmiesznie rośnie w piekarniku, tworząc kosmiczny kształt grzyba :)

Mój podałam z francuską musztardą, przywiezioną jeszcze z wakacyjnych wypraw. Anglikowi taki zestaw pewnie nie przeszedłby przez gardło- nam natomiast bardzo smakował!

Przepis zaczerpnęłam z książki Michela Roux.

#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; } Zdjęcie - Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami

Agata, 11 stycznia 2010

Zdjęcie - Pudding z Yorkshire ze skarmelizowaną cebulką i kiełbaskami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce lekko roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać je z mąką i mlekiem, przyprawić szczyptą soli i pieprzu. Powstałe ciasto włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.

W rondelku rozpuścić masło. Włożyć do niego drobno posiekaną (na piórka) cebulę, dusić na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu aż cebula całkowicie zmięknie.

Piekarnik nagrzać do temp. 220oC. Na dno 6 foremek (np. od muf finek) wlać po łyżce oleju lub tłuszczu od pieczenia mięsa). Foremki wstawić na 5 minut do pieca. Po tym czasie do każdej foremki wlać wcześniej przygotowane ciasto, prawie do górnego brzegu. Piec do zrumienienia ok. 25 minut.

Do wcześniej podduszonej cebulki dodać szczyptę cukru, podsmażyć aż do skarmelizowania. Kiełbaski usmażyć. Podawać z upieczonym puddingiem, który powinien być przypieczony z zewnątrz i miękki w środku. Całość lekko skropić octem balsamicznym.

Kategorie przepisów