Podajemy z posiekaną natką pietruszki w towarzystwie chrupiącej bagietki i lampki wytrawnego wina, przenosząc się myślami pod dachy Paryża. Życzymy smacznego, Mr. & Mrs. Sandman
Przygotowanie stir fry jest bardzo proste. Wszystko, czego potrzebujemy, to głęboka patelnia (najlepiej wok), duży palnik gazowy, odrobina oleju i przypraw, dowolne warzywa, oraz jakieś mieso. Do tego trochę makaronu, czy ryżu - i już.
Zrobiłam ją latem, kiedy sezon na pomidory był w pełni, miałam ich bardzo dużo, poprzerabiałam co się dało, a resztę jedliśmy w sałatach i kanapkach. Z myślą o obiedzie pewnego letniego popołudnia podczas "sprzątania" lodówki powstała ta tarta.
Szaszłyki są doskonałą propozycją zarówno na imprezową przekąskę jak i na lekką kolację. Podawane same, czy też z sosem czosnkowym, na ciepło i na zimno z pewnością wszystkim zasmakują. Łatwe do zrobienia, kolorowe i pyszne, od święta, ale czemu i nie na co dzień.
Danie łatwe i szybkie, a przede wszystkim smaczne. Dzięki metodzie gotowania stir-fry wszystkie składniki zachowują dużą ilość wartości odżywczych i swój pierwotny smak. Dodatkowo warzywa pozostają przyjemnie chrupiące co osobiście bardzo lubię. Dodanie sosów teriyaki i sojowego oraz oleju sezamowego nadaje daniu azjatycki smak i charakter, dokładnie taki sam jak wiele dań z orientalnych restauracji
Zajrzałam do starego zeszytu z przepisami i znalazłam właśnie tę zupę. Ostatni raz robiłam ją kilkanaście lat temu, więc najwyższy czas przypomnieć sobie, jak smakuje :)
Tę zapiekankę czasami na obiad przygotowuje mój małżonek. Naprawdę bardzo smaczne danie. Jedne z tych, które powstaje pod wpływem tego, co akurat znajduje się w lodówce.
Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy. Szczególnie gdy na dworze mróz.......
Pomysł na placki z kiszonej kapusty podpatrzyłam u Vege Kiki. Od tego momentu nie dawał mi spokoju. W końcu nadszedł sprzyjający moment: po świętach zostało mi sporo niewykorzystanej kapusty kiszonej. Dzięki temu poznaliśmy smak nie tylko tych delikatnych placuszków
O tych 'gołąbkach' słyszałam same dobre rzeczy, a ostatnio zobaczyłam je u Joli i również zrobiłam na obiad. Bardzo nam posmakowały. Są proste i szybkie, a co najważniejsze - smaczne. Z pewnością będę wracała do tego przepisu. :)
Pokazywałam już risotto klasycznie, z grzybami i pieczarkami, sezonowe - ze szparagami, i całkiem niedawno, pyszne risotto z krewetkami i szafranem. Tym razem - z podsmażonymi na maśle boczniakami. Bardzo proste i zaskakujące dobre. Dość n i e fotogeniczne :) Cóż - trudno =)