Kolorowe szaszłyki
Szaszłyki są doskonałą propozycją zarówno na imprezową przekąskę jak i na lekką kolację. Podawane same, czy też z sosem czosnkowym, na ciepło i na zimno z pewnością wszystkim zasmakują. Łatwe do zrobienia, kolorowe i pyszne, od święta, ale czemu i nie na co dzień.
Składniki (na 10szt.):
Mięso umyć, pokroić na ok. 1,5cm plastry, następnie każdy plaster pokroić na 5-6 kawałków, dobrze przyprawić, odstawić na 20min. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, mięso podsmażyć z obu stron przez ok 2-3min. Papryki umyć, pokroić w większe kostki. Cebulę obrać, każdą przekroić na 2-3 plasterki. Ser pokroić w drobne kostki, każdą ze śliwek delikatnie naciąć i nałożyć do niej kawałek sera. Na patyczki do szaszłyków nadziewać składniki w dowolnej kolejności, posypać bazylią. Piec w piekarniku w 180ºC przez ok. 25min.
Składniki (na 10szt.):
- 400g schabu bez kości
- 1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- 1 papryka czerwona
- 5-6 małych cebul
- ok. 20 suszonych śliwek
- 50g sera pleśniowego
- oliwa
- sól, pieprz, słodka papryka, bazylia
Mięso umyć, pokroić na ok. 1,5cm plastry, następnie każdy plaster pokroić na 5-6 kawałków, dobrze przyprawić, odstawić na 20min. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, mięso podsmażyć z obu stron przez ok 2-3min. Papryki umyć, pokroić w większe kostki. Cebulę obrać, każdą przekroić na 2-3 plasterki. Ser pokroić w drobne kostki, każdą ze śliwek delikatnie naciąć i nałożyć do niej kawałek sera. Na patyczki do szaszłyków nadziewać składniki w dowolnej kolejności, posypać bazylią. Piec w piekarniku w 180ºC przez ok. 25min.