Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/
Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy. Szczególnie gdy na dworze mróz.......
Zimowe zupy są bardzo sycące i mocno rozgrzewające, a przecież o to właśnie chodzi.
Dodatek pieczywa w zupełności wystarcza aby danie było wystarczająco pożywne i wartościowe. Główną bazę moich zup stanowią sezonowe warzywa, kasze i rośliny strączkowe.Gotuję zupy o różnych smakach: te tradycyjne i całkiem nowe, których dotąd nie znałam. Dzisiejsza zupa lekko pachnąca anyżkiem jest bardzo delikatna w smaku , a dodatek przypraw/konieczny/
nadaje jej przyjemnego ostrego posmaku.
Gotowany koper włoski bardzo pozytywnie działa na układ pokarmowy i warto go jadać również takiej formie. Składniki: /2-3 porcje/
- ½ cebuli
- 4 ziemniaki
- 1 koper włoski
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 750 ml bulionu warzywnego
- 100 g miękkiego żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/
- zielone liście z kopru włoskiego lub suszony koperek
- ¼ łyżeczki imbiru
- ¼ łyżeczki płatów chilli
- ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. -Cebulę drobno posiekać. -Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /,usunąć włókna i pokroić w kostkę. -Przygotować bulion warzywny. -W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę. -Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut. -Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie, -Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem. -Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. -Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami.