Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/

Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/


Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zimowe miesiące to czas kiedy z wielką przyjemnością gotuję zupy i nie wyobrażam sobie dnia bez ciepłej, aromatycznej warzywnej potrawy. Szczególnie gdy na dworze mróz.......


Zimowe zupy są bardzo sycące i mocno rozgrzewające, a przecież o to właśnie chodzi.
Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dodatek pieczywa w zupełności wystarcza aby danie było wystarczająco pożywne i wartościowe. Główną bazę moich zup stanowią sezonowe warzywa, kasze i rośliny strączkowe.Gotuję zupy o różnych smakach: te tradycyjne i całkiem nowe, których dotąd nie znałam. Dzisiejsza zupa lekko pachnąca anyżkiem jest bardzo delikatna w smaku , a dodatek przypraw/konieczny/
nadaje jej przyjemnego ostrego posmaku.
Gotowany koper włoski bardzo pozytywnie działa na układ pokarmowy i warto go jadać również takiej formie. Składniki: /2-3 porcje/

  • ½ cebuli
  • 4 ziemniaki
  • 1 koper włoski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • 100 g miękkiego żółtego sera /użyłam włoski "Taleggio"/
  • zielone liście z kopru włoskiego lub suszony koperek
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki płatów chilli
  • ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • sól i pieprz do smaku

Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wykonanie:
-Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. -Cebulę drobno posiekać. -Z kopru odciąć zgrubiałe łodygi /zielone liści ,jeśli się zachowały, odłożyć do dekoracji /,usunąć włókna i pokroić w kostkę. -Przygotować bulion warzywny. -W głębokim rondelku rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć cebulkę. -Dodać koper , ziemniaki, zamieszać i poddusić kilka minut. -Wlać gorący bulion i gotować kilkanaście minut do chwili aż warzywa będą miękkie, -Pod koniec gotowania dodać przyprawy, doprawić do smaku sola i pieprzem. -Ugotowana zupę zdjąć z ognia, dodać rozdrobniony ser i staranie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. -Zupę przelać do talerzy, udekorować zielonym koprem i podawać z grzankami. Zdjęcie - Zupa ziemniaczana z fenkułem /koprem włoskim/ - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów