Farfalle z groszkiem, rukolą i szynką parmeńską

Farfalle z groszkiem, rukolą i szynką parmeńską


W nocy spadł śnieg.
Otulił dom, ponaginał gałęzie, zasypał drogę.
Zrobiło się biało i cicho. Cicho, tą wyjątkową ciszą, która przychodzi tylko ze śniegiem.
Budzisz się i nie musisz otwierać oczu żeby wiedzieć, ze są.
Już tylko czekasz na świt.
Zabierasz ciszę na kawę, uśmiechasz się do śniegu za oknem z nadzieją,
że dziś nie będzie podobne do wczoraj.


Zdjęcie - Farfalle z groszkiem, rukolą i szynką parmeńską - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dlatego dzisiaj w kuchni "tryskającej optymizmem" Myszy,
podnoszące poziom serotoniny, pełne smaku umami, bardzo włoskie danie w wydaniu zimowym

Składniki dla 4 osób
jedna szalotka, ząbek czosnku, łyżka masła, łyżka oliwy, 250 g świeżego albo mrożonego groszku, pęczek rukoli, 200 ml śmietany kremówki, osiem plastrów włoskiej szynki dojrzewającej, 320-400 g ( 80-100 g suchego na osobę ) makaronu farfalle (kokardki), garść tartego parmezanu, sól do gotowania makaronu, świeżo mielony biały pieprz do smaku


W dużej ilości ( 3-4 l ) wrzącej, dobrze posolonej (łyżeczka na litr) wody gotuje farfalle. W rondelku podgrzewam oliwę z dodatkiem masła. Wrzucam pokrojoną w piórka szalotkę i czosnek. Minutkę podsmażam, wsypuje groszek i wlewam śmietanę. Doprowadzam do wrzenia. Teraz do sosu wkładam szynkę pokrojoną w paski. Jeszcze chwilkę gotuję aż sos nabierze smaku i aromatu wędzonki. Nie solę. Na koniec dodaje odcedzone, gorące farfalle, listki rukoli, odrobinę pieprzu. Wszystko razem mieszam i podaję posypane startym parmezanem.

Kategorie przepisów