Ragù bolognese

Ragù bolognese
Zdjęcie - Ragù bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 130 g pancetty (jeśli nie mamy możemy użyć boczku) pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki pokrojone w małą kostkę (250 g)
  • 2 gałązki selera naciowego pokrojonego w małą kostkę (100 g)
  • 2 cebule pokrojone w małą kostkę (300 g)
  • 50 ml oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1,6 kg pomidorów z puszki
  • 2 łyżki cukru
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • czosnek
  • sól
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło i podsmażyć cebulę. Dodać marchewkę i selera i smażyć ok 5 min., często mieszając. Następnie dodać mięso i pancettę i smażyć około 20 min., często mieszając, aż mięso zbrązowieje. Dodać wino, smażyć aż odparuje. Dodać pomidory, wymieszać, przykryć i gotować ok. 2 – 3 godzin, aż całość zgęstnieje. Trzeba często mieszać, żeby sos nie przywarł do dna garnka. Na końcu dodać mleko, doprawić solą, oregano i czosnkiem.

Zdjęcie - Ragù bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Podobne wpisy Ragù bologneseZdjęcie - Ragù bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chilli con carne zapiekane z ziemniakami

Zdjęcie - Ragù bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sambousek'i z kurczakiem z bakłażanem i cukinia

Zdjęcie - Ragù bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Satay z wołowiny z sosem z masła orzechowego

Zdjęcie - Ragù bolognese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Risotto z kurczakiem i zielonym groszkiem

Kategorie przepisów