Oszukane gołąbki
O tych 'gołąbkach' słyszałam same dobre rzeczy, a ostatnio zobaczyłam je u Joli i również zrobiłam na obiad. Bardzo nam posmakowały. Są proste i szybkie, a co najważniejsze - smaczne. Z pewnością będę wracała do tego przepisu. :)
Składniki:
*1/2 kg mięsa mielonego (dałam indycze)
*1 szklanka surowego ryżu
*1 szklanka kaszy manny
*1/2 kg kapusty pekińskiej
*1 duże jajo lub 2 małe
*1 słoiczek koncentratu pomidorowego
*9 szklanek bulionu (drobiowego albo warzywnego)
*sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do odciśniętej kapusty dodać mięso mielone, kaszę mannę, ryż i jajo. Doprawić do smaku. Wyrobić. Z powstałej masy formować gołąbki (mają wyglądać jak kotlety mielone). Obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Powstałe gołąbki ułożyć w garnku.
Bulion zagotować w koncentratem pomidorowym, zalać usmażone gołąbki. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem ok. 25 minut. Podawać gorące.
Smacznego :)