Stir-fry z krewetkami, warzywami i makaronem noodle
Danie łatwe i szybkie, a przede wszystkim smaczne. Dzięki metodzie gotowania stir-fry wszystkie składniki zachowują dużą ilość wartości odżywczych i swój pierwotny smak. Dodatkowo warzywa pozostają przyjemnie chrupiące co osobiście bardzo lubię. Dodanie sosów teriyaki i sojowego oraz oleju sezamowego nadaje daniu azjatycki smak i charakter, dokładnie taki sam jak wiele dań z orientalnych restauracji WAŻNE: Wszystkie składniki należy przygotować wcześnie, ponieważ w trakcie smażenia nie będzie już na to czasu.
Stir-fry z krewetkami, warzywami i makaronem noodle (2 duże lub 4 małe porcje):
- 250 g surowych krewetek, oczyszczonych
- 1 czerwona papryczka chilli, pozbawiona gniazd nasiennych, pokrojona w drobną kostkę
- 1 marchew, obrana, posiekana w cienkie słupki
- 2-3 mini kabaczki lub 1/3 normalnego kabaczka, pokrojone w bardzo cienkie plasterki
- 1 duża garść kiełków fasoli mung
- 5 dumek ze szczypiorkiem, rozkrojonych na ćwiartki wzdłuż
- 1 kapusta pak choy, pokrojona na 1 cm kawałki
- 3 łyżki sosu teriyaki
- 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- kilka kropel oleju sezamowego
- 250-300 g makaronu noodle, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju (najlepiej z orzeszków ziemnych lub rzepakowego). Dodaję chilli, smażę stale mieszając ok 30 sek, następnie dodaję krewetki, smażę mieszając ok 2-3 min do czasu aż staną się różowe i lekko przyrumienione. Usmażone krewetki przekładam do miseczki, odstawiam na chwilę na bok.
Ponownie rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam marchewkę, smażę stale mieszając ok 1-2 min, następnie dodaję kabaczka, kiełki i dymkę, smażę kolejne 2 min. Na koniec dodaję kapustę pak choy, krewetki, sos teriyaki i sos sojowy, smażę mieszając ok 1 min. Po zdjęciu woka z kuchenki dodaję kilka kropli oleju sezamowego.
Podaje na dopiero co ugotowanych makaronie noodle lub dodaję makaron do woka i podaję danie już wymieszane.
Smacznego