Risotto z boczniakami.

Risotto z boczniakami.




Zdjęcie - Risotto z boczniakami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś weny do pisania - b r a k. Wpatrują się we mnie dwie pary piwnych, kocich oczu - zbliża się pora 'kociego obiadu'.. :)
Wrzucam Wam kochani, kolejny przepis na r i s o t t o. Pokazywałam już risotto klasycznie, z grzybami i pieczarkami, sezonowe - ze szparagami, i całkiem niedawno, pyszne risotto z krewetkami i szafranem. Tym razem - z podsmażonymi na maśle boczniakami. Bardzo proste i zaskakujące dobre. Dość n i e fotogeniczne :) Cóż - trudno =)
Polecam!


Zdjęcie - Risotto z boczniakami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Risotto z boczniakami /porcja dla dwóch osób/

ok. 400g świeżych boczniaków, 250 g ryżu do risotto / np. Arborio /, ok. 1 litra gorącego bulionu, 60 g masła + dodatkowo łyżka masła do usmażenia boczniaków, 1 cebula, bardzo drobno posiekana 60 ml białego wina, sól i świeżo mielony pieprz, do smaku 60 g tartego parmezanu, natka świeżej pietruszki, posiekana.

Bulion stawiamy na wolnym ogniu – powinien być cały czas gorący.
Boczniaki myjemy, suszymy, kroimy w paski (te malutkie można pozostawić w całości ).
Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy przez ok. 5 min, aż zmiękną i podsmażą się na złotobrązowy kolor. Ściągamy z patelni, odkładamy. Na tej samej patelni rozpuszczamy połowę masła i smażymy na nim cebulę aż się zeszkli / nie przypiekamy jej – powinna być przezroczysta / .
Dodajemy ryż i mieszamy go z masłem. Smażymy przez 2 – 3 min. Dodajemy wino i czekamy, aż nieco odparuje. Następnie stopniowo dolewamy gorącego bulionu – po jednej łyżce wazowej. Mieszając, czekamy, aż cały bulion się wchłonie, po czym powtarzamy czynność. Aż do skutku :) – czyli aż ryż będzie miękki i kremowy, ale nie rozgotowany!
Pod koniec przygotowywania risotto (ostatnie 5 min) dodajemy usmażone wcześniej boczniaki oraz połowę posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie! Zależy jak ‘intensywnego’ bulionu używacie. Ja zazwyczaj nie muszę już solić, dodaję tylko odrobinę świeżo zmielonego pieprzu), dodajemy resztę masła i posypujemy parmezanem.
Posypujemy pozostałą natką.

Smacznego!

Zdjęcie - Risotto z boczniakami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów