Właśnie trwa sezon na żurawinę i właśnie teraz możemy nabyć świeże owoce. Czerwone kuleczki żurawiny, charakteryzują się cierpkim smakiem i najlepiej smakują przetworzone, w formie konfitury do mięs i i serów, kisielu i galaretki.
Pieczone jabłka to fajny pomysł na zdrowy i smaczny deser dla naszych dzieci. W środku skrywają nadzienie z płatków owsianych, rodzynek, orzechów i śliwkowych powideł. Wszystko to doprawione cynamonem i miodem. Coś pysznego, mówię Wam. Najlepsze jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Kisiel żurawinowy ma kresowy rodowód, występuje we wszystkich litewskich książkach kucharskich, znany także jako wigilijny przysmak we wschodniej Polsce. Podawany na zakończenie wieczerzy wigilijnej jako rzadki kisiel - do picia lub gęstszy jako deser.
Moja dzisiejsza propozycja jest jeszcze inna. Proponuję Wam zdrowe nadzienie jaglane. Jabłka faszerować możecie kaszą jaglaną lub płatkami jaglanymi ( uprzednio ugotowanymi ) oraz orzechami i żurawiną. Jest to danie niezwykle smaczne, a zarazem zdrowe i dietetyczne.
Taki szybki i pyszny deserek ostatnio zafundowaliśmy sobie. Powiem Wam, że zaskoczona byłam, smakiem. No pyszności po prostu. Mój młody tylko mlaskał he he :-). Banany podsmażone na masełku z dodatkiem cynamonu i miodu. Polecam :-).
Ostatnio moje dziecko polubiło kotleciki pod każdą postacią. Były już z kurczaka, teraz zrobiłam z jajek, dodałam nasze ulubione suszone pomidory, koperek, kurkumę i mozzarellę. Kotleciki pyszne, pomidory można zastąpić czym tylko się chce i zrobić pod siebie :-)
Wianuszki i zajączki drożdżowe na pewno będą pięknie się prezentować podczas wielkanocnego śniadania. Uroczo wyglądają, a ich przygotowanie sprawia ogromną frajdą. Ciasto jest bardzo plastyczne, świetne do wspólpracy, a bułeczki bardzo proste do przygotowania.
Dzisiejsza propozycja to knedle expresowe, przygotowane z gotowanego grysiku, a ten gotujesz dosłownie 2 minuty. Użyłam grysiku orkiszowego. Nic już nie stoi już na przeszkodzie, by przygotować smaczne, szybkie knedle z truskawkami!
Marillenknödel u nas to pomysł na smaczny obiad, a w Austrii także i na deser. W austriackich restauracjach knedle z morelami widnieją w karcie pośród deserów właśnie. Niegdyś w autriackiej kawiarni zamawiałam kluski na parze z sosem waniliowym. Co kraj to obyczaj.
Barazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu.