Domowe lizaki
Dzisiaj jest wszystko dla dzieci z okazji ich swięta i tym razem chciałabym polecić domowe lizaki.
Słodkie, karmelowe z kolorową posypką. ?
Składniki:
- 4 – 5 łyżek białego cukru
- 1-2 łyżki ulubionego soku /malinowy, porzeczkowy, truskawkowy/
lub
- 4 łyżki miodu naturalnego
- szczypta imbiru lub cynamonu
oraz:
- cukrowa posypka kolorowa
- drewniane patyczki
Wykonanie:
- Cukier z sokiem roztopić w patelni lub rondlu z podwójnym dnem, na srednim ogniu.
- Nie mieszać, tak aby powstała płynna konsystencja /170 st. C/ ok. 3-4 minut.
- Natychmiast wylewać dowolne krążki na folie aluminiową lub płytkę ceramiczną.
- Zanurzyć patyczki do połowy lizaka, przekręcając.
- Posypać kolorową posypką i pozostawić do zastygnięcia.
- Miód wylać na patelnię dodać imbir lub cynamon w proszku, roztopić.
Smacznego ?