Domowe lizaki

Domowe lizaki

Dzisiaj jest wszystko dla dzieci  z okazji ich swięta i tym razem chciałabym polecić domowe lizaki.

Słodkie, karmelowe z kolorową posypką. ?

Zdjęcie - Domowe lizaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 4 – 5 łyżek białego cukru
  • 1-2 łyżki ulubionego soku /malinowy, porzeczkowy, truskawkowy/

lub

  • 4 łyżki miodu naturalnego
  • szczypta imbiru lub cynamonu

oraz:

  • cukrowa posypka kolorowa
  • drewniane patyczki

Zdjęcie - Domowe lizaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Cukier z sokiem roztopić w patelni lub rondlu z podwójnym dnem, na srednim ogniu.
  2. Nie mieszać, tak aby powstała płynna konsystencja /170 st. C/ ok. 3-4  minut.
  3. Natychmiast wylewać dowolne krążki na folie aluminiową lub płytkę ceramiczną.
  4. Zanurzyć patyczki do połowy lizaka, przekręcając.
  5. Posypać kolorową posypką i pozostawić do zastygnięcia.
  6. Miód wylać na patelnię dodać imbir lub cynamon w proszku, roztopić.

Smacznego ?

Zdjęcie - Domowe lizaki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów