Barazek - sezamowe ciasteczka

Barazek - małe, kruche ciasteczka, obsypane z jednej strony sezamem, a z drugiej pistacjami, są jednym z najpopularniejszych dodatków do kawy i herbaty w krajach Bliskiego Wschodu.
Najlepsze barazek można zjeść w dzielnicy Maidan w Damaszku, słynie z nich, znana w całym regionie cukiernia Daoud Brothers Sweets

Ps.
Czasami kiedy nie mam pistacji dodaję do mąki 1 lub 2 łyżki zmielonych na proszek, wymieszanych z cukrem pudrem i następnie przesianych przez sitko migdałów. Bardzo dobrze smakują także z dodatkiem orzechów pekan.
Barazek w niektórych regionach nazywane są barazik.

Zdjęcie - Barazek - sezamowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
Ciasteczka
- proporcje na około 80 ciasteczek

  • 180 g sezamu (lub więcej w razie potrzeby)
  • 50 g pokruszonych pistacji
  • 300 g mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej (jeszcze smaczniejsze są z masłem ghee)
  • 150 g brązowego cukru (można zastąpić zwykłym białym cukrem)
  • 5 łyżek mleka lub mleka skondensowanego lub wody
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie pół łyżeczki mahlab (pestki dzikich wiśni)
Syrop miodowy z sezamem
  • 1/4 szklanki płynnego miodu
  • 4 do 5 łyżek wody
Przygotowanie syropu
Na niewielkim ogniu podgrzewamy miód z dodatkiem wody, do czasu rozpuszczenia miodu i uzyskania gęstego syropu. Do przestudzonego syropu dodajemy około dwie trzecie sezamu i dokładnie mieszamy,
    Przygotowanie
    Wariant dla tradycjonalistów
    Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (lub proszkiem do pieczenia). Masło utrzeć z cukrem, dodać mąkę, mleko i ręcznie lub mikserem wyrobić gładkie ciasto. Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na minimum 15 minut.
    Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (warstwa z sezamem powinna być na górze) i piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 minut w temperaturze 170ºC.

    Wariant dla użytkowników Kohersen Mycook
    Do naczynia miksującego włożyć mąkę, suche drożdże (lub proszek do pieczenia), cukier, miękkie masło i mleko. Ustawić czas 1 minuta, prędkość 5-6
    Ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Wgnieść w ciasto pokruszone pistacje, odwrócić ciastka na drugą stronę, obsypać sezamem i przygnieść go dłonią, tak aby zagłębił się w cieście. Następnie na pierwszą warstwę sezamu, za pomocą łyżeczki nakładać porcje sezamu wymieszanego z syropem miodowym i rozsmarować na każdym ciastku. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, warstwa z sezamem powinna być na górze. Piec na jasnozłoty kolor przez 15-20 min, w temp. 170ºC.

    Ps. Jest też inna metoda robienia ciasteczek - z ciasta odrywamy niewielkie kawałki i formujemy z nich kulki o średnicy około 3 cm. Zanurzamy je do połowy w pistacjach, po czym kulkę z przyklejonymi pistacjami spłaszczamy w dłoniach. Na część bez pistacji nakładamy łyżeczką sezam wymieszany z syropem miodowym.

    Zdjęcie - Barazek - sezamowe ciasteczka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami




    Przepisy z tych kategorii

    Ciasteczka "Turban Sędziego"
    4

    Ciasteczka "Turban Sędzie…

    Mirabelka Mirabelka
    Mirabelkowy blog

    Krokiety ruskie

    Krokiety ruskie

    burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    burczymiwbrzuchu

    Gulab jamun - indyjskie pączki w syropie
    1

    Gulab jamun - indyjskie pączki…

    food² food²
    Food Square

    Domowa granola z masłem  orzechowym
    1

    Domowa granola z masłem orzec…

    Wedelka Wedelka
    Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

    Czekoladowe muffiny z kremem bananowym
    1

    Czekoladowe muffiny z kremem b…

    Olerek Olerek
    ola-w-kuchni

    Fasolka po bretońsku
    3

    Fasolka po bretońsku

    Konstancja Konstancja
    Atlas Smaków

    Przepisy z tych kategorii

    Buraki pieczone z pistacjami, granatem i balsamiczną glazurą. Marokańska sałatka na zimną jesień

    Buraki pieczone z pistacjami,…

    Amber Amber
    Kuchennymi drzwiami

    Muhammara - pasta z pieczonej papryki i orzechów
    2

    Muhammara - pasta z pieczonej…

    Konstancja Konstancja
    Atlas Smaków

    Szakszuka (Shakshouka) z szynką
    4

    Szakszuka (Shakshouka) z szynk…

    Beti Beti
    kruche babeczki

    Tabouleh
    2

    Tabouleh

    mariwanna mariwanna
    Obiad gotowy!

    Falafele z batatami

    Falafele z batatami

    alicja w krainie garów alicja w krainie garów
    Alicja w krainie garów...

    Szakszuka, czyli jajka gotowane w pomidorach z papryką
    1

    Szakszuka, czyli jajka gotowan…

    Małgorzata Małgorzata
    Codzienna kuchnia niecodzienna