Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną
To prawdziwy smak wakacji, rozgrzewające kolorem i aromatem ciasto pomarańczowe, nasączane słodkim syropem wzbogaconym wodą z kwiatu pomarańczy.
Idealny deser w arabskim stylu, egzotyczny i wyjątkowo pyszny. Moja wersja nie jest aż tak słodka, jak klasyczne desery z tej części świata, sądzę jednak, że to jego zaleta :) Kolejny plus? Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce i gotowe!
Proporcje na foremkę o ok. 25 cm średnicy.
Składniki- olej - 100 ml (użyłam pół na pół: rzepakowego i oliwy pomarańczowej)
- sok pomarańczowy - 120 ml
- jajko - 2 szt
- cukier - 45 g
- kaszka manna / smolina - 90 g
- wiórki kokosowe - 35 g
- mąka pszenna - 45 g
- migdały mielone - 1 łyżka
- sól - 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżezka
- syrop
- cukier brązowy - 50g
- woda - 3 łyżki
- woda z kwiatu pomarańczy - 1/4 łyżeczki
W misce połącz olej, jajka, sok pomarańczowy.
W drugiej- suche składniki- cukier, wiórki kokosowe, mąkę, kaszkę manną, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Dolej "mokre" składniki. Wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz do lekkiego zarumienienia, ok. 35 minut.
W garnuszku podgrzej cukier z wodą i wodą pomarańczową. Zagotuj, aż cukier się rozpuści.
Jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką w kilkunastu miejscach, wylej na nie ciepły syrop. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia- najlepiej na całą noc.
Wierzch posypać możesz uprażonymi wiórkami kokosowymi lub posiekanymi pistacjami.