Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną

Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną

Zdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

To prawdziwy smak wakacji, rozgrzewające kolorem i aromatem ciasto pomarańczowe, nasączane słodkim syropem wzbogaconym wodą z kwiatu pomarańczy.

Zdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Idealny deser w arabskim stylu, egzotyczny i wyjątkowo pyszny. Moja wersja nie jest aż tak słodka, jak klasyczne desery z tej części świata, sądzę jednak, że to jego zaleta :) Kolejny plus? Wszystkie składniki wystarczy wymieszać w misce i gotowe!

Zdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na foremkę o ok. 25 cm średnicy.

Zdjęcie - Pomarańczowe „arabskie” ciasto z kaszką manną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz olej, jajka, sok pomarańczowy.

W drugiej- suche składniki- cukier, wiórki kokosowe, mąkę, kaszkę manną, mielone migdały, proszek do pieczenia i sól. Dolej "mokre" składniki. Wymieszaj i przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz do lekkiego zarumienienia, ok. 35 minut.

W garnuszku podgrzej cukier z wodą i wodą pomarańczową. Zagotuj, aż cukier się rozpuści.

Jeszcze ciepłe ciasto nakłuj wykałaczką w kilkunastu miejscach, wylej na nie ciepły syrop. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw do ostygnięcia- najlepiej na całą noc.

Wierzch posypać możesz uprażonymi wiórkami kokosowymi lub posiekanymi pistacjami.

Kategorie przepisów