Czekoladowy omlet z wiśniami
ok. 1 szklanki mrożonych wiśni
2 łyżki erytrolu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
100 ml wody
W garnku zagotować wodę z dodatkiem erytrolu.
Dodać wiśnie, zagotować je, a następnie zagęścić mąką ziemniaczaną rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.
2 jajka
1 łyżka kakao
1 łyżeczka utartej gorzkiej czekolady
2 łyżki erytrolu
szczypta soli
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka masła klarowanego
jogurt naturalny
cukier puder
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z erytrolem, kakao i gorzką czekoladą.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić je na sztywną pianę.
Białka połączyć z żółtkami, dosypać mąkę i delikatnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać masło, wylać na nie masę z jajek.
Kiedy omlet będzie upieczony, delikatnie przewrócić go na drugą stronę i chwilę go piec.
Gotowy omlet wyłożyć na talerz, polać frużeliną z wiśni, dodać jogurt, oprószyć cukrem pudrem i utartą czekoladą.