Kisiel z żurawiny

Kisiel z żurawiny
 Właśnie trwa sezon na żurawinę i właśnie teraz możemy nabyć świeże owoce. Czerwone kuleczki żurawiny, charakteryzują się cierpkim smakiem i najlepiej smakują przetworzone, w formie konfitury do mięs i i serów, kisielu i galaretki. Warto wykorzystać ten moment na zamrożenie, czy przetworzenie owoców. Świeża żurawina doskonale się przechowuje i w chłodnym miejscu zachowa swoje właściwości nawet do trzech miesięcy.  U mnie dzisiaj, na deser domowy kisiel z żurawiny, o wspaniałym czerwonym kolorze, można go podać z łyżką jogurtu lub słodkiej śmietanki ?

Zdjęcie - Kisiel z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki / 3 porcje
  • 250 g świeżych owoców żurawiny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 szkl. wody
Owoce dokładnie myję i przekładam do mniejszego garnka. Dodaję sok z cytryny i cukier, wszystko mieszam i stawiam na mały ogień. W czasie gotowania co jakiś czas, mieszam owoce. Jeżeli papka jest bardzo gęsta, można dolać trochę wody. Kiedy owoce się rozpadną, wszystko przecieram przez sito. Do przetartych owoców dolewam szklankę wody i stawiam na gaz. W 1/2 szkl. wody, rozprowadzam mąkę i dodaję do przecieru. Gotuję na małym ogniu, około minutę od zagotowania. W razie potrzeby, można dosłodzić,  zagęścić większą ilością mąki, lub rozrzedzić wodą. Podaję z jogurtem lub słodką śmietanką ? Smacznego ?

Zdjęcie - Kisiel z żurawiny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów