Kisiel z żurawiny
Właśnie trwa sezon na żurawinę i właśnie teraz możemy nabyć świeże owoce. Czerwone kuleczki żurawiny, charakteryzują się cierpkim smakiem i najlepiej smakują przetworzone, w formie konfitury do mięs i i serów, kisielu i galaretki. Warto wykorzystać ten moment na zamrożenie, czy przetworzenie owoców. Świeża żurawina doskonale się przechowuje i w chłodnym miejscu zachowa swoje właściwości nawet do trzech miesięcy.
U mnie dzisiaj, na deser domowy kisiel z żurawiny, o wspaniałym czerwonym kolorze, można go podać z łyżką jogurtu lub słodkiej śmietanki ?
Składniki / 3 porcje
- 250 g świeżych owoców żurawiny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 i 1/2 szkl. wody