Wyszły obłędne - uwielbiam lody z alkoholem. Są takie dorosłe i pyszne. Jedyne ale - następnym razem jednak dodałabym do nich kremówki. Będą bardziej puszyste i delikatne. U mnie akurat wyszła, a było późno, więc wyjście do sklepu odpadało. Lody za to musiały być teraz, zaraz, natychmiast, więc... Są bez śmietany.
Czekoladowy pudding ugotowany na bazie kaszki manny. Tak zasmakował mojej rodzinie, że robiłam go ponownie wczoraj. W końcu czekoladowy deser to świetne zwieńczenie każdego posiłku!
Cappuccino … Latte … Czarna … Biała … Z mlekiem czy też Espresso.
Nie wiem jak Wy , ale ja jestem wielką miłośniczką kawy.
Z przyjemnością sięgam również po lekkie desery o kawowym smaku.
Dziś mam dla Was przepis na lekki , niesamowicie puszysty mus o smaku cappuccino , który z całą pewnością posmakuje nie tylko wielbicielom kawy.
Delikatne kakaowe ciasto wypełnione słodkim bananowym kremem z dodatkiem prażonym migdałów tworzy obłędną całość, która posmakuje nie tylko naleśnikożercom takim jak ja!
Na niedzielny podwieczorek fajnie jest przekąsić coś słodkiego. Jak nie przygotowaliśmy jakiegoś ciasta możemy posiłkować się ekspresowym w wykonaniu fondantem, nazywanym inaczej lava cake.
Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj sól, cukier, sodę, jajko, żółtko i ekstrakt. Na samym końcu wrzuć pokrojone orzechy oraz groszki czekoladowe...
Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :)
Kokosowa obsesja wciąż trwa. Dzisiaj serwuję, prosty, smaczny i bardzo efektowny przepis na wafla, w nieco innym wydaniu niż klasyczny czekoladowy piszinger. Wafel, przełożony słodką kokosową masą jest znakomity i z pewnością podbije serce, niejednego łasucha!:)
Ryż preparowany … ryż dmuchany – jak zwał tak zwał , ale myślę , że każdy z Was doskonale wie o co chodzi.
Przysmak dzieciństwa wielu z nas.
Jemy , albo jedliśmy go garściami z torebki , albo przygotowywaliśmy z nich słodkie szyszki – obłędnie słodkie!
Dziś mam dla Was przepis , którym śmiało można zastąpić właśnie te szyszki z ryżu preparowanego – na batoniki / blok.
Zmiksuj ciastka i orzechy. Dodaj masło i wymieszaj. Masą wyłóż dół tortownicy dokładnie ugniatając. Tortownicę włóż do lodówki na około pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw przygotowany spód i piecz 10 minut. W tym czasie przygotuj masę serową...