Czekoladowe trufle z nutką pomarańczy - chocolate orange truffles
Dzisiaj prosty pomysł na przygotowanie czegoś słodkiego, na przykład na nadchodzącą wielkimi krokami imprezę sylwestrową: trufle czekoladowe
Pomysł prosty niemniej jednak w smaku i "na oko" dosyć spektakularny, bo kto nie skusi się na taką czekoladkę?:) Nie wiem gdzie Wy bawicie się w tym roku, ale jeśli będzie to - jak w naszym przypadku - klasyczna domówka, to warto pomyśleć o czymś słodkim. Jeśli dodatkowo robicie na niej szwedzki stół, bez zasiadania, to takie trufle będą idealnym pomysłem. Nie potrzeba nawet talerzyka, wystarczy podejść i chwycić jedną łakomą ręką. A obiecuję Wam, że takich łakomych rąk na imprezie nie zabraknie...
Warto też wspomnieć, że do przygotowania tych trufli nie będą Wam potrzebne żadne wyrafinowane sprzęty... wystarczy zwykły rondelek... ot choćby taki jak w piosence...
For English version, roll down...
Potrzebne będzie:
- 300 gramów posiekanej ciemnej czekolady
- 50 gramów posiekanej mlecznej czekolady
- 190 ml śmietany kremówki (30%)
- 30 gramów miękkiego masła
- szczypta soli
- łyżeczka likieru Cointreau
- skórka otarta z jednej dużej pomarańczy
- brązowy cukier do obtoczenia
Śmietanę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy czekolady i masło. Podgrzewamy mieszając, dopóki wszystko się ładnie nie rozpuści. Zdejmujemy z ognia i gdy lekko przestygnie, dodajemy sól, likier i skórkę pomarańczową. Mieszamy dokładnie i odstawiamy do całkowitego wystudzenia... najlepiej do lodówki na jakieś dwie godzinki. Po tym czasie, formujemy kulki, które obtaczamy w brązowym cukrze... I tyle...
Przy garach: Aga Tekst: Tomasz Pstrykała:Aga
Chocolate, orange truffles
You will need:
- 300 grams of dark chocolate, chopped
- 50 grams of milk chocolate, chopped
- 190 ml double cream
- 30 grams butter, soft
- salt, pinch
- 1 tablespoon Cointreau
- zest of a big orange
- brown sugar, for rolling
Place the cream into the saucepan and bring to a simmer. Add chocolate and butter and heat lightly until dissolved. Take off the heat, let it cool for a while and then add Cointreau, salt and zest and leave to cool completely. Place into the fridge for about two hours. Shape into balls and roll in sugar.
Text: Aga