Fondant czekoladowy
Doskonale pamiętam, gdy pierwszy raz spotkałam się z fondantem. Gdy tylko zobaczyłam ten deser, natychmiast pognałam do kuchni upiec swoją porcję.
Bo czyż może nie skusić porcja podawanego na ciepło deseru o intensywnym smaku czekolady, z cudownym wnętrzem wypływającym gęstym strumieniem z każdej porcji?!
Fondant podany z chmurką lekko tylko osłodzonej śmietanki lub porcją lodów śmietankowych tworzy jeden z lepszych deserów jakie dane mi było jeść.
Fondant czekoladowy Składniki- masło - 50 g (+do nasamarowania foremek)
- kakao - 2 łyżki
- czekolada - 100 g, gorzka (70% kakao)
- jajko - 2 szt
- żółtka - 2 szt
- cukier - 100 g
- mąka pszenna - 100 g, przesiana
- sól - szczypta
Naczynka do zapiekania deseru nasmaruj masłem i obsyp wnętrze kakao.
W rondelku rozpuść masło i czekoladę, ostudź.
Jajka i żółtka ubij z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę (mikserem). Wlej czekoladę, wymieszaj. Dodaj partiami mąkę, delikatnie mieszaj łopatką (łyżką), aż składniki się połączą. Masę wlej do foremek, wstaw na 20 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 200 oC, wstaw fondant i piecz ok. 10-13 minut (brzeg deseru musi być wypieczony, środek zaś pozostawać płynny). Po wyjęciu z pieca odczekaj minutę, po czym wyłóż fondant na talerzyki (odwracając foremkę "do góry nogami"). Podawaj z bitą śmietaną lub lodami, na ciepło.