Bananowe babeczki z bananowym likierem


Składniki na 7 babeczek:
- 1 banan
- 60 ml bananowego likieru
- 1 jajko
- 50 ml naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- 80 ml cukru
- 250g samo rosnącej mąki

Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wrzuć banana i rozgnieć go widelcem na papkę. Następnie dodaj likier, jajko i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, cukier i sól. Jeszcze raz wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Najlepiej sprawdź patyczkiem, jeżeli po nakłuciu babeczki będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.
Babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.

Składniki na krem:
- 65 ml śmietany kremówki
- 100g serka mascarpone
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki bananowego likieru
- 1 banan do dekoracji
- sok z cytryny
Jeżeli chcesz babeczki dekorować bananami, pokrój banana na plasterki i zalej sokiem z cytryny. To zapobiegnie brązowieniu banana.
Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne a krem porządnie schłodzony można przystąpić do dekorowania. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Nałóż krem na każdą z babeczek i jeżeli lubisz połóż na wierzch kawałek banana.

Wydrukuj przepis