Bananowe babeczki z bananowym likierem
Witam i zapraszam na bananowe babeczki z bananowym likierem. Wszystko zaczęło się od tego, że w kuchennej szafce znalazłam zupełnie zapomnianą butelkę bananowego likieru. Słodkiego, bardzo żółtego i dosyć mocnego. Wymyśliłam więc, że wypróbuję ten właśnie likier dodać do babeczek. Alkohol dodałam zarówno do ciasta jak i do kremu. Babeczki wyszły bardzo fajnie, a krem był wyśmienity. Ciasto było delikatnie bananowe, umiarkowanie wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Krem, jak to zwykle połączenie mascarpone ze śmietaną, delikatny, gęsty z dodatkiem likieru po prostu ... pyszny :) Polecam :)
Składniki na 7 babeczek:
- 1 banan
- 60 ml bananowego likieru
- 1 jajko
- 50 ml naturalnego jogurtu
- szczypta soli
- 80 ml cukru
- 250g samo rosnącej mąki
Nastaw piekarnik na 200C. Formę na muffiny wyłóż papilotkami.
Do miski wrzuć banana i rozgnieć go widelcem na papkę. Następnie dodaj likier, jajko i jogurt. Wszystkie składniki wymieszaj. Do masy dodaj mąkę, cukier i sól. Jeszcze raz wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Ciasto przełóż do papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Piecz w nagrzanym piekarniku około 20 minut. Najlepiej sprawdź patyczkiem, jeżeli po nakłuciu babeczki będzie suchy to znaczy że babeczki są gotowe.
Babeczki przełóż na kratkę do wystudzenia.
przed dekoracją Przygotuj krem.
Składniki na krem:
- 65 ml śmietany kremówki
- 100g serka mascarpone
- 50g cukru pudru
- 2 łyżki bananowego likieru
- 1 banan do dekoracji
- sok z cytryny
Jeżeli chcesz babeczki dekorować bananami, pokrój banana na plasterki i zalej sokiem z cytryny. To zapobiegnie brązowieniu banana.
Kiedy babeczki będą już zupełnie zimne a krem porządnie schłodzony można przystąpić do dekorowania. Krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką. Nałóż krem na każdą z babeczek i jeżeli lubisz połóż na wierzch kawałek banana.
Smacznego :)
Wydrukuj przepis