Wafel kokosowy
Kokosowa obsesja wciąż trwa.
Dzisiaj serwuję, prosty, smaczny i bardzo efektowny przepis na wafla, w nieco innym wydaniu niż klasyczny czekoladowy piszinger.
Wafel, przełożony słodką kokosową masą jest znakomity i z pewnością podbije serce, niejednego łasucha!:)
Składniki:
- 4 wafle (kwadratowe tortowe)
- 150g wiórek kokosowych
- 0.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 kostki masła
- 1 słoiczek powideł śliwkowych
Mleko zagotować, zaparzyć w nim kokos.
Masło utrzeć z cukrem ma puch.
Do masła dodać kokos.
Całość wymieszać.
Pierwszy wafel posmarować powidłami, rozsmarować na nim 0.3 masy kokosowej.
Przykryć drugim waflem i docisnąć.
Wafla pokryć 0.3 ilością masy.
Przykryć trzecim waflem i docisnąć.
Trzeciego wafla posmarować powidłami i ostatnią częścią masy kokosowej.
Całość, przykryć ostatnim, czwartym waflem i docisnąć.
Wstawić na kilka godzin do lodówki by masa stężała, a wafle lekko zmiękły.