Dzisiaj polecam pyszne, leciutkie, maślankowe racuszki bananowe. Z delikatną nutą cynamonu. Najlepiej smakują na ciepło. Można oczywiście użyć innych owoców.
W ponure, nudne i leniwe popołudnie miło jest uraczyć się pysznym deserem. Najlepiej prostym w przygotowaniu, szybkim, ale efektywnym. Takim właśnie są brzoskwinie pieczone z migdałami podane z gałka ulubionych lodów
Nutellowy pudding robi się błyskawicznie - wystarczy zmiksować składniki, przelać do foremek i wstawić na kilkanaście minut do piekarnika. A chwilę później można się delektować pysznym deserem :)
Smaczne, aromatyczne ciasto wypełnione kawałkami suszonych słodkich śliwek oraz chrupiących orzechów włoskich. Tak pokrótce można opisać smak tych babeczek. Ich ciasto jest nieco zbite, brązowawe od ciemnego cukru, pięknie pachnie cynamonem.
Taka wersja kakao jest naprawdę przepyszna. Można dać więcej kawy, inne ulubione przyprawy - kardamon, gałkę muszkatołową - co tylko Wam przyjdzie do głowy. Pachnie obłędnie, a roztopione lody sprawiają, że jest niesamowicie kremowe i po prostu pyszne.
Cola de mono czyli Małpi ogon to tradycyjny napój alkoholowy pijany w Chile w okresie bożonarodzeniowym. Przygotowuje się go z mocnej kawy, mleka, przypraw (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz z alkoholu. W oryginale dodaje się lokalną wódkę - aguardiente.
Nawet w czasie Świąt nie samymi rybami człowiek żyje, a poza tym dobrze jest kolację zakończyć słodkim akcentem ;) Te słodkie, nadziewane makiem i bakaliami pierogi są rewelacyjną alternatywą np. dla makowca (...). Ja poszłam lekko na łatwiznę i użyłam gotowej masy, doprawiając ją po swojemu.
Te powidła z suszonych daktyli i dodatkiem rumu są wyśmienite, mają piękny aromat są doskonałe do przełożenia pierników jak również innych ciast. Nie są zbyt słodkie ani rum nie dominuje nad smakiem daktyli, ale nadaje im odpowiedniego charakteru - serdecznie polecam.
Idealne na taką właśnie porę roku, gdy zimowa aura za oknem, a karnawał w pełni. Mięciutkie i cynamonowe. Wspaniałe. Z pewnością zrobię jeszcze nie raz przed nadejściem wiosny, bo wtedy już nie będą smakować tak samo.
Pączki serowe na karnawał. Delikatne, mięciutke, puszyste i sprężyste wnętrze zamknięte w przyjemnie chrupiącej! skorupce. Jednym słowem pączuszki idealne. Takie na jeden, dwa gryzy.
Tego po prostu TRZEBA spróbować. No... chyba, że nie lubicie bardzo słodkich deserów i kajmaku. Ja jednak rozpływam się z zachwytu, tak, jak rozpływa się w ustach tenże fondant, pozostawiając błogie uczucie spełnienia ;)
Bardzo delikatne puszyste pancakes z ricottą i rabarbarem - lekko kwaskowe. Jak dla mnie są super choć są osoby które nie lubią zbyt kwaskowych - więc można odrobinę zwiększyć ilość cukru ale nie za dużo żeby się nam nie paliły na patelni :-)
Czekoladowy pudding ugotowany na bazie kaszki manny. Tak zasmakował mojej rodzinie, że robiłam go ponownie wczoraj. W końcu czekoladowy deser to świetne zwieńczenie każdego posiłku!