Małpi ogon (Cola de mono)
Ten napój zwrócił moją uwagę na blogu Agos. Bardzo spodobało mi się to połączenie kawy, mleka i alkoholu z aromatycznymi przyprawami.
Cola de mono czyli Małpi ogon to tradycyjny napój alkoholowy pijany w Chile w okresie bożonarodzeniowym. Przygotowuje się go z mocnej kawy, mleka, przypraw (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz z alkoholu. W oryginale dodaje się lokalną wódkę - aguardiente.
Przepis wg Agos z moimi zmianami.
Małpi ogon - Laura SKŁADNIKI:
W większym garnku podgrzać mleko z kawą oraz cukrem - cukier musi się rozpuścić.
Do mleka dodać wodę z rondelka. Wystudzić, dodać wódkę, przelać do butelek i mocno schłodzić.
Cola de mono czyli Małpi ogon to tradycyjny napój alkoholowy pijany w Chile w okresie bożonarodzeniowym. Przygotowuje się go z mocnej kawy, mleka, przypraw (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz z alkoholu. W oryginale dodaje się lokalną wódkę - aguardiente.
Przepis wg Agos z moimi zmianami.
Małpi ogon - Laura SKŁADNIKI:
- 6 goździków
- 2 laski cynamonu
- 1 cała gałka muszkatołowa
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka startej skórki z cytryny
- 1/2 szklanki mocnego espresso
- 2 litry mleka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 200 ml wódki
W większym garnku podgrzać mleko z kawą oraz cukrem - cukier musi się rozpuścić.
Do mleka dodać wodę z rondelka. Wystudzić, dodać wódkę, przelać do butelek i mocno schłodzić.