Małpi ogon (Cola de mono)

Małpi ogon (Cola de mono)
Ten napój zwrócił moją uwagę na blogu Agos. Bardzo spodobało mi się to połączenie kawy, mleka i alkoholu z aromatycznymi przyprawami.
Cola de mono czyli Małpi ogon to tradycyjny napój alkoholowy pijany w Chile w okresie bożonarodzeniowym. Przygotowuje się go z mocnej kawy, mleka, przypraw (goździki, anyż, cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia) oraz z alkoholu. W oryginale dodaje się lokalną wódkę - aguardiente.
Przepis wg Agos z moimi zmianami.

MAŁPI OGON / COLA DE MONO Małpi ogon - Laura SKŁADNIKI:
  • 6 goździków
  • 2 laski cynamonu
  • 1 cała gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/2 szklanki mocnego espresso
  • 2 litry mleka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 200 ml wódki
Do rondelka wrzucić goździki, cynamon, gałkę muszkatołową oraz skórki. Zalać szklanką wody i gotować na wolnym ogniu 30-40 minut. Przecedzić przez drobne sitko.
W większym garnku podgrzać mleko z kawą oraz cukrem - cukier musi się rozpuścić.

Do mleka dodać wodę z rondelka. Wystudzić, dodać wódkę, przelać do butelek i mocno schłodzić.


Kategorie przepisów