Placuszki z rabarbarem i jabłkami
Gdy byłam mała, tak jak większość dziewczynek, prowadziłam pele-mele, czyli zeszyt z wieloma pytaniami, który dawało się różnym osobom aby na te pytania odpowiedziały. Pytania były w większości banalne, typu „Czy masz rodzeństwo?” albo „Jaka jest twoja ulubiona piosenka?”. Najwięcej kontrowersji wzbudzało zawsze pytanie „Miłość twojego życia?” ;)))
Jednym ze sztampowych pytań było też oczywiście „Twoja ulubiona potrawa?”. Pamiętam, że wśród często i gęsto wymienianych frytek, pizzy i hamburgerów pojawiały się także domowe naleśniki, racuchy i placki.
Placuszki z jabłkami to jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa. Zawsze robiła je tylko mama. Tak się teraz zastanawiam, dlaczego nigdy takich placków nie podawali w szkole na stołówce? Skoro kucharkom chciało smażyć się setki naleśników z dżemem albo kleić górę pierogów, co im szkodziło zrobić takie placki (zamiast np. znienawidzonego jaja na twardo z sosem koperkowym;))?
Dziś, w Dzień Dziecka, pozwoliłam sobie trochę pofolgować i usmażyć takie placki. Puszyste, na kefirze, z jabłkami, rabarbarem i cynamonową nutą. Połowę białej mąki zamieniłam na pełnoziarnistą.
Bardzo lubię jeść takie placki również na zimno, ze szklanką mleka – chyba nawet bardziej, niż takie świeże i ciepłe ;)
PLACUSZKI Z RABARBAREM I JABŁKAMI
1 czubata szklanka mąki pszennej,
1 czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 szklanki kefiru,
2 jajka,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
pół łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody
4 nieduże łodygi rabarbaru,
2 średnie jabłka
+ olej do smażenia,
+ cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z kefirem, mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i sodą na gęste ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką do ciasta.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na plasterki. Jabłka obrać, miąższ podzielić na nieduże kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzany na patelni olej wylewać łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.
Jednym ze sztampowych pytań było też oczywiście „Twoja ulubiona potrawa?”. Pamiętam, że wśród często i gęsto wymienianych frytek, pizzy i hamburgerów pojawiały się także domowe naleśniki, racuchy i placki.
Placuszki z jabłkami to jedna z moich ulubionych potraw z dzieciństwa. Zawsze robiła je tylko mama. Tak się teraz zastanawiam, dlaczego nigdy takich placków nie podawali w szkole na stołówce? Skoro kucharkom chciało smażyć się setki naleśników z dżemem albo kleić górę pierogów, co im szkodziło zrobić takie placki (zamiast np. znienawidzonego jaja na twardo z sosem koperkowym;))?
Dziś, w Dzień Dziecka, pozwoliłam sobie trochę pofolgować i usmażyć takie placki. Puszyste, na kefirze, z jabłkami, rabarbarem i cynamonową nutą. Połowę białej mąki zamieniłam na pełnoziarnistą.
Bardzo lubię jeść takie placki również na zimno, ze szklanką mleka – chyba nawet bardziej, niż takie świeże i ciepłe ;)
PLACUSZKI Z RABARBAREM I JABŁKAMI
1 czubata szklanka mąki pszennej,
1 czubata szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 szklanki kefiru,
2 jajka,
3 łyżki cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
pół łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody
4 nieduże łodygi rabarbaru,
2 średnie jabłka
+ olej do smażenia,
+ cukier puder do posypania
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z kefirem, mąką, cukrem, cukrem wanilinowym, cynamonem i sodą na gęste ciasto. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką do ciasta.
Rabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na plasterki. Jabłka obrać, miąższ podzielić na nieduże kawałki. Dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na rozgrzany na patelni olej wylewać łyżką okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki układać na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Posypać cukrem pudrem.