Pancakes z rabarbarem, ricottą...
Bardzo delikatne puszyste pancakes z ricottą i rabarbarem - lekko kwaskowe. Jak dla mnie są super choć są osoby które nie lubią zbyt kwaskowych - więc można odrobinę zwiększyć ilość cukru ale nie za dużo żeby się nam nie paliły na patelni :-) Super smakują też z miodem lub syropem klonowym. Polecam
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml mleka
- 500 g sera ricotta użyłam domowej
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 500 g rabarbaru
- 2 jabłka
Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na gładka masę - odstawić na ok 30 minut by odpoczęło.
Po tym czasie obrać dwa duże jabłka i pokroić w kostkę, rabarbar umyć i osuszyć pokroić na mniejsze kawałki. Owoce posypać lekko cukrem, wymieszać z ciastem. Smażyć na rumiano z oby stron na minimalnej ilości oleju.
Odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.
Podawać z cukrem pudrem
Smacznego