Jogurtowe muffiny z suszonymi śliwkami i orzechami
Smaczne, aromatyczne ciasto wypełnione kawałkami suszonych słodkich śliwek oraz chrupiących orzechów włoskich. Tak pokrótce można opisać smak tych babeczek. Ich ciasto jest nieco zbite, brązowawe od ciemnego cukru, pięknie pachnie cynamonem. Nam smakowały. Polecam.
Przepis, nieco przeze mnie zmieniony, pochodzi z książki "Nowa kuchnia włoska. Babeczki."
Składniki na 12 muffinek:
Posiekaj orzechy i odłóż na bok. Pokrój śliwki na mniejsze kawałeczki i również odstaw na później.
Do miski wsyp mąkę, proszek, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj. Odstaw na później.
Do dużej miski wbij jajko, dodaj jogurt, brązowy cukier oraz olej. Za pomocą miksera ubijaj masę aż wszystkie składniki dobrze się połączą i masa lekko się spieni. Następnie wsyp mąkę, dodaj orzechy i śliwki. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut, nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas zajadać babeczki.
Pozostaw je na chwilę w formie następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :) Wydrukuj przepis
Składniki na 12 muffinek:
- 150g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 1 jajko
- 125g naturalnego jogurtu
- 50g cukru dark muscovado
- 45ml oleju z pestek winogron
- 60g orzechów włoskich
- 150g suszonych śliwek
Posiekaj orzechy i odłóż na bok. Pokrój śliwki na mniejsze kawałeczki i również odstaw na później.
Do miski wsyp mąkę, proszek, cynamon i sól. Dobrze wymieszaj. Odstaw na później.
Do dużej miski wbij jajko, dodaj jogurt, brązowy cukier oraz olej. Za pomocą miksera ubijaj masę aż wszystkie składniki dobrze się połączą i masa lekko się spieni. Następnie wsyp mąkę, dodaj orzechy i śliwki. Wymieszaj tylko do połączenia składników.
Łyżką przełóż ciasto do papilotek, tak do 3/4 wysokości. Piecz przez 20 minut, nakłuj patyczkiem jeżeli będzie suchy to czas zajadać babeczki.
Pozostaw je na chwilę w formie następnie przełóż na kratkę do wystudzenia. Smacznego :) Wydrukuj przepis