Mleczny, delikatny, mocno kokosowy, ryżowy deser, który dopieści każde podniebienie. Pychota, smakiem przypominająca wyborne znane wszystkim słodkości - kuleczki rafaello.
Kuleczki, słodkie a zarazem zdrowe z duża ilością orzechów laskowych. (...) Praliny robimy szybciutko a mamy przy tym fajna zabawę w która możemy włączyć nasze dzieci.
Może trudno Wam będzie uwierzyć, ale ten słynny deser wymyślony został dopiero w latach 60-tych ubiegłego stulecie, a co więcej jego oryginalna wersja nie ma w sobie ani grama alkoholu, deser miał być dla wszystkich.
Na Wigilię udało mi się przygotować wiele rodzajów trufli i pralin, z którymi będę się z Wami wkrótce dzielić. Dzisiaj zaczynamy od pistacjowych - wg mnie jednych z najlepszych. Są bardzo proste do zrobienia i naprawdę każdy sobie z nimi poradzi. Zachęcam do wypróbowania!
Kolejne trufle dla fanów nutelli, tak samo jak poprzednie trufle, które robiłam są bardzo proste :) Nie wszystkim przypadną do gustu, bo są bardzo słodkie - tak samo jak nutella. Polecam spróbować!
Tym razem poczciwe jabłka zapiekane pod kruszoną wzbogaciłam kwaskowatą żurawiną, a do posypki, obok płatków owsianych dodałam także amarantus (trochę zdrowia!).
Naszła Was nagła ochota na coś słodkiego, a może goście lada chwila się zjawią ? Zróbcie deser, deser bananowy, z bitą śmietaną i czekoladą. Nie dość, że smakuje wybornie, to jeszcze genialnie wygląda. Przygotowanie deseru bananowego zajmuje naprawdę niewiele czasu, wystarczy odpowiednio wcześniej ugotować tylko budyń.
Truskawkowe tiramisu, bo tak deserek nazwać można, z uwagi na fakt podobnych warstw co w klasycznym tiramisu, to połączenie słodyczy kremu, z kwaskowatą nutą truskawek.
Kiedy myślę o idealnym zwieńczeniu pysznego posiłku, od razu pojawia się w moich marzeniach porcja schłodzonego, niezbyt słodkiego musu czekoladowego. Delikatna konsystencja, kleks ubitej śmietanki i jestem w kulinarnym niebie!
Dziś oddaję w wasze ręce banalnie prosty deser, który sprawi, że zmieścicie się w swoje jeansy następnego dnia. Prosty trik sprawił, że Eton mess stał się znacząco mniej kaloryczny. W tradycyjnej wersji jednym z głównych składników jest bita śmietana. Ja postanowiła użyć jogurtu greckiego.
Tym razem domowy budyń przerobiłam na składnik sałatki owocowej. Jest on trochę rzadszej konsystencji niż tradycyjny budyń, specjalnie na potrzeby tejże sałatki.