Ryżowy deser "Rafaello"
Mleczny, delikatny, mocno kokosowy, ryżowy deser, który dopieści każde podniebienie.
Pychota, smakiem przypominająca wyborne znane wszystkim słodkości - kuleczki rafaello.
Składniki:
- 0.5 szklanki ryżu
- 2.5 szklanki mleka
- garść płatków migdałowych
- 70g wiórków kokosowych
- 0.5 tabliczki białej czekolady
- 2 łyżki rumu
- cukier (ilość wedle uznania)
- bita śmietana i świeża mięta do dekoracji
Ryż ugotować w 2 szklankach mleka.
Jeżeli jest taka potrzeba, ryż wyjdzie za gęsty, dodać jeszcze 0.5 szklanki mleka.
Pod koniec gotowania dodać kokos, płatki migdałowe i czekoladę.
Jeżeli potrzeba, całość dosłodzić.
Dodać rum.
Deser przelać do salaterek.
Włożyć do lodówki, schłodzić kilka godzin.
Deser podawać z kleksem bitej śmietany i listkami świeżej mięty.