Szampański deser z brzoskwiniamii
Deser, który dzisiaj chciałam pokazać powstał z połączenia szampana i soku a właściwie syropu z brzoskwiń. Jest to prosty, pucharkowy sposób na pyszne zakończenie niedzielngo obiadu.
Składniki:
- 500 ml szampana
- 1 puszka brzoskwiń
- 3 łyżeczki żelatyny
- 330 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
Szampana i syrop z brzoskwiń umieścić w jednym naczyniu i wymieszać. Żelatynę rozpuścić z 2 łyżkach gorącej wody i odstawić do napęcznienia. W tym czasie osączone brzoskwinie pokroić w małe cząstki i umieścić w pucharkach. Żelatynę dodać do szampana, wymieszać i przelać do pucharków. Brzoskwinie powinny być zakryte. Galaretkę wstawić do lodówki.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem z prawdziwą wanilią. Na każdej zastygniętej galaretce z brzoskwiniamii umieścić odpowiednią ilość bitej śmietany. Deser schłodzić przynajmniej 1godz w lodówce.
Smacznego:)