Trufle pistacjowe

Trufle pistacjowe

Zdjęcie - Trufle pistacjowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Trufle pistacjowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po kolejnej przerwie na blogu powracam z wieloma przepisami! :-) Na Wigilię udało mi się przygotować wiele rodzajów trufli i pralin, z którymi będę się z Wami wkrótce dzielić. Dzisiaj zaczynamy od pistacjowych - wg mnie jednych z najlepszych. Są bardzo proste do zrobienia i naprawdę każdy sobie z nimi poradzi. Zachęcam do wypróbowania!

Składniki:


  • 2 tabliczki białej czekolady (200g)
  • 100g pistacji (ważone po obraniu z łupinek) + trochę do obtoczenia ok. 40-50g
  • 50-75g. serka mascarpone
  • skórka otarta z połowy małej limonki
Wykonanie:
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok. 100g pistacji mielimy w blenderze lub malakserze na pył. Dodajemy czekoladę do zmielonych pistacji, mieszamy i stopniowo dodajemy mascarpone. Nie można dodawać za dużo serka, aby masa nie była za miękka. Masę wstawiamy na trochę do zamrażalnika, aby szybko stwardniała.
Pistacje do obtoczenia siekamy drobno. Kiedy masa trochę stwardnieje formujemy kulki z masy. Nie pracujmy za długo z masą dłońmi, ponieważ zacznie nam się roztapiać. Po uformowaniu kulki obtaczamy ją w posiekanych pistacjach. Postępujemy tak z resztą masy.
Gotowe! Trufle polecam przechowywać w lodówce.

Źródło - mojprzepisnazycie.pl

Kategorie przepisów