Deser truskawkowy a'la tiramisu
Wiem, że lubicie desery, tak samo jak ja. Dlatego dziś witam Was nową propozycją na deser. Może zrobicie taki dla ukochanej osoby, na zbliżające się walentynki ? Albo już dziś, po co czekać cały tydzień !
Truskawkowe tiramisu, bo tak deserek nazwać można, z uwagi na fakt podobnych warstw co w klasycznym tiramisu, to połączenie słodyczy kremu, z kwaskowatą nutą truskawek.
Składniki:
Wykonanie:
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem.
Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.
Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób.
Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i innymi dodatkami.
Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie aż czekolada nieco ostygnie.
Smacznego !
Truskawkowe tiramisu, bo tak deserek nazwać można, z uwagi na fakt podobnych warstw co w klasycznym tiramisu, to połączenie słodyczy kremu, z kwaskowatą nutą truskawek.
Składniki:
- 300 g mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców )
- 200 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 30%
- 150 g podłużnych biszkoptów
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka cukru
- ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu
- bita śmietana
- rozpuszczona czekolada
- perełki i posypka cukrowa
Wykonanie:
Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki mus.
Serek mascarpone ubić z cukrem pudrem. Następnie ubić schłodzoną śmietankę, dodać do mascarpone i delikatnie wymieszać.
Sok powstały z odsączenia truskawek wymieszać z alkoholem.
Przygotować pucharki lub kieliszki do deserów.
Biszkopty maczać w soku truskawkowym, układać pierwszą warstwę deseru w pucharku/kieliszku. Na biszkopty wyłożyć mus truskawkowy, następnie krem mascarpone. Powtórzyć kolejną warstwę deseru w ten sam sposób.
Deser truskawkowy, nasze a'la tiramisu, możemy dodatkowo udekorować bitą śmietaną, czekoladą i innymi dodatkami.
Pamiętajcie tylko, żeby nie wylewać gorącej czekolady na bitą śmietanę. Poczekajcie aż czekolada nieco ostygnie.
Smacznego !