Cieszę się pięknym słońcem i czekam aż na drzewach pojawią się pierwsze pączki. No i oczywiście osładzam sobie to czekanie pysznym, acz bardzo prostym deserem. Wam też go polecam.
Smacznie, zdrowo i pożywnie - to główne hasła moich wiosenno-letnich śniadań. Placki zrobiłam nie za słodkie, ale można to nadrobić z nawiązką odpowiednią polewą. U mnie czekolada rozpuszczona w miodzie - palce lizać!
Znalazłam kilka hiszpańskich przepisów na te rurki, różniły się kilkoma szczegółami, więc wyśrodkowałam to nieco i stworzyłam własną wersję. Muszę przyznać, że moje rurki nie są tak urodziwe jak te filmowe, ale myślę że to kwestia wprawy ;)
Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze. Minimum włożonego wysiłku niewspółmierne do rewelacyjnego efektu jaki daje proste połączenie sezonowych owoców z kruszonką oraz gałką lodów waniliowych. W końcu robi się upalnie więc deser bardzo na czasie jeśli nie chcemy zbyt długo przebywać w kuchni przy palnikach.
Pyszne , domowe lody mleczno- śmietankowe z dodatkiem domowej esencji waniliowej . Lody zrobione są z prostych i naturalnych składników.....a smakują jak z prawdziwej lodziarni............
Kupiłam fenomenalny rabarbar, wściekle różowy w środku, który po ugotowaniu wyglądał jak ze słodkiego snu Barbie. Jego kwaśny smak zrównoważyłam słodkimi truskawkami, a wierzch przykryłam warstwą chrupiącej, maślano-owsianej kruszonki.
Ulubiony deser Księżnej czyli pudding z chleba i masła z dodatkiem rodzynek namoczonych w amaretto. To zabrzmiało dla mnie tak pysznie, że postanowiłam przygotować ten pudding według przepisu Kucharza Diany.
Latem kręcę lody nałogowo, zwłaszcza, że mam maszynkę, więc się przy ich kręceniu nie narobię. W pobliskiej cukierni kupujemy wafelki, nakładamy do nich własne lody i wiemy, co jemy.
Ja przygotowałam jeden z najpopularniejszych rodzajów cobblera – ze śliwkami. Dzięki dodatkowi mielonych migdałów ciasto zyskało fajny aromat i nieco chropowatą strukturę. Myślę, że jest to przepis, który przyda się podczas długich, jesiennych wieczorów :)
Pudding przygotowuje się bardzo szybko i przy zastosowaniu niewielu prostych składników. Wystudzony wyglada niczym eleganckie ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.