Jabłka zapiekane czyli zdrowy deser
Jabłka zapiekane to u nas ostatnio deser numer jeden, za każdy razem są inne, czym innym doprawione. To również lżejsza wersja jabłek z kruszonką.
Do deseru używamy obecnie już ostatnich zapasów naszych jabłek, które przetrwały zimę.
Jabłka zapiekane
- 6 jabłek
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki wody
- garść żurawiny suszonej
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki. Jabłka układamy w półmisku żaroodpornym posypujemy płatkami, żurawiną, cukrem i podlewamy wodą wymieszaną z syropem klonowym.
Całość wkładamy do zimnego piekarnika i nagrzewamy do 180C i pieczemy do zarumienia jabłek, w moim piekarniku około 35 minut.
Podajemy gorące.
Smacznego!