Crumble truskawkowo-rabarbarowe
Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze. Minimum włożonego wysiłku niewspółmierne do rewelacyjnego efektu jaki daje proste połączenie sezonowych owoców z kruszonką oraz gałką lodów waniliowych. W końcu robi się upalnie więc deser bardzo na czasie jeśli nie chcemy zbyt długo przebywać w kuchni przy palnikach. Zaprezentowane tutaj crumble, w ilości porcji na 5 osób, to jak ostatnio często bywa efekt wspólnego tematycznego gotowania, tym razem motywem przewodnim był deser z rabarbaru. A co przedstawiła całkiem pokaźna reszta ekipy - zobaczcie: Ania, Gin, Panna Malwinna, Siankoo, Maggie, Mirabelka, Lejdi, Siaśka oraz Dobromiła.
- 350g rabarbaru
- 250g truskawek
- 35g cukru białego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 75g mąki
- 50g zimnego masła + 1 łyżka
- 3 łyżki cukru brązowego
- duże pudełko lodów waniliowych
Piec nagrzać do 180 stopni.
Rabarbar pokroić w 1cm kawałki i podsmażyć na łyżce masła około 5 minut. Dodać ekstrakt wanilii oraz 35g cukru białego. Gotować jeszcze minutę i przełożyć do foremek. Dodać pokrojone truskawki
Mąkę pszenną wyrobić z masłem aż powstanie tradycyjna kruszonka, w razie potrzeby można podsypać mąką. Dodać cukier brązowy i wymieszać dokładnie. Kruszonką posypać owoce.
Wstawić do nagrzanego pieca i zapiekać około 45 minut aż kruszonka lekko się zrumieni. Wyjąc i dodać po gałce lodów waniliowych.