Crumble truskawkowo-rabarbarowe

Crumble truskawkowo-rabarbarowe
Zdjęcie - Crumble truskawkowo-rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czasami najprostsze rzeczy są najlepsze. Minimum włożonego wysiłku niewspółmierne do rewelacyjnego efektu jaki daje proste połączenie sezonowych owoców z kruszonką oraz gałką lodów waniliowych. W końcu robi się upalnie więc deser bardzo na czasie jeśli nie chcemy zbyt długo przebywać w kuchni przy palnikach. Zaprezentowane tutaj crumble, w ilości porcji na 5 osób, to jak ostatnio często bywa efekt wspólnego tematycznego gotowania, tym razem motywem przewodnim był deser z rabarbaru. A co przedstawiła całkiem pokaźna reszta ekipy - zobaczcie: Ania, Gin, Panna Malwinna, Siankoo, Maggie, Mirabelka, Lejdi, Siaśka oraz Dobromiła.


  • 350g rabarbaru
  • 250g truskawek
  • 35g cukru białego
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 75g mąki
  • 50g zimnego masła + 1 łyżka
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • duże pudełko lodów waniliowych

Piec nagrzać do 180 stopni.


Rabarbar pokroić w 1cm kawałki i podsmażyć na łyżce masła około 5 minut. Dodać ekstrakt wanilii oraz 35g cukru białego. Gotować jeszcze minutę i przełożyć do foremek. Dodać pokrojone truskawki


Mąkę pszenną wyrobić z masłem aż powstanie tradycyjna kruszonka, w razie potrzeby można podsypać mąką. Dodać cukier brązowy i wymieszać dokładnie. Kruszonką posypać owoce.


Wstawić do nagrzanego pieca i zapiekać około 45 minut aż kruszonka lekko się zrumieni. Wyjąc i dodać po gałce lodów waniliowych.


Zdjęcie - Crumble truskawkowo-rabarbarowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów