Pudding śliwkowy

Pudding śliwkowy

Zdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Delikatna śmietankowo-jajeczna masa zapieczona ze śliwkami na sucharkowym podłożu. Fajny deser, słodka kolacja , czy poczęstunek ...... Pudding przygotowuje się bardzo szybko i przy zastosowaniu niewielu prostych składników. Wystudzony wyglada niczym eleganckie ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.

 

 Zdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

  • 12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej bagietki lub chałki
  • /ok. 650 g dojrzałych śliwek
  • 150g cukru
  • 3 duże jajka
  • 300 ml słodkiej śmietanki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowejmasło do posmarowania formy
  • kilka łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier puder / do posypania
  • płatki migdałowe /do dekoracji

 

Wykonanie:

Zdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Dno wyłożyć sucharkami. Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować mlekiem. Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki ułożyć na sucharach. Jajka, śmietankę, cukier, szczypre soli i aromat dobrze wymieszać. Połową jajeczno-śmietankowej mieszanki zalać zawartość naczynia. Nałożyć kolejną warstwę sucharów, docisnąć, skropić mlekiem , nałożyć resztę śliwek i zalać pozostałą masą. Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C. Piec ok. 40 minut. Upieczony pudding przestudzić , posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.
Zdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding śliwkowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów