Pudding śliwkowy
Delikatna śmietankowo-jajeczna masa zapieczona ze śliwkami na sucharkowym podłożu. Fajny deser, słodka kolacja , czy poczęstunek ...... Pudding przygotowuje się bardzo szybko i przy zastosowaniu niewielu prostych składników. Wystudzony wyglada niczym eleganckie ciasto i świetnie nadaje się do pokrojenia.
Składniki:
- 12-16 kromek sucharków delikatesowych /mogą być kromki czerstwej bagietki lub chałki
- /ok. 650 g dojrzałych śliwek
- 150g cukru
- 3 duże jajka
- 300 ml słodkiej śmietanki
- 1 łyżeczka esencji waniliowejmasło do posmarowania formy
- kilka łyżek mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- cukier puder / do posypania
- płatki migdałowe /do dekoracji
Wykonanie:
Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Dno wyłożyć sucharkami. Warstwę sucharków delikatnie przy pomocy pędzelka posmarować mlekiem. Umyte, wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki ułożyć na sucharach. Jajka, śmietankę, cukier, szczypre soli i aromat dobrze wymieszać. Połową jajeczno-śmietankowej mieszanki zalać zawartość naczynia. Nałożyć kolejną warstwę sucharów, docisnąć, skropić mlekiem , nałożyć resztę śliwek i zalać pozostałą masą. Wierzch posypać cynamonem i płatkami migdałowymi. Piekarnik nagrzać do temp. 170 st.C. Piec ok. 40 minut. Upieczony pudding przestudzić , posypać cukrem pudrem i pokroić w kwadraty.