Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble)
Kupiłam fenomenalny rabarbar, wściekle różowy w środku, który po ugotowaniu wyglądał jak ze słodkiego snu Barbie. Jego kwaśny smak zrównoważyłam słodkimi truskawkami, a wierzch przykryłam warstwą chrupiącej, maślano-owsianej kruszonki.
Deser podałam z puddingiem waniliowym. Szczerze mówiąc poszłam na skróty i użyłam gotowy (choć pyszny, z prawdziwą wanilią). Jeśli macie jednak czas i ochotę sami go przygotować, polecam TEN przepis.
Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble) Składniki- rabarbar - 4 łodygi
- truskawki - ok. 20 szt
- cukier - do smaku, ok. 1 łyżka
- mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
- masło - 1 łyżka
- kruszonka
- mąka pszenna - 1/2 szklanki
- płatki owsiane - 1/2 szklanki
- masło - 50 g
- sól - szczypta
- cukier - 1/4 szklanki
- proszek do pieczenia - 1/8 łyżeczki
Rabarbar obierz, pokrój w kawałki o dł. ok. 2 cm. Truskawki podziel na połówki.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć rabarbar, dodaj cukier i duś 2 minuty pod pokrywką. Wyłącz ogień i dodaj truskawki, wymieszaj. Owoce powinny lekko zmięknąć, ale wciąż pozostać w kawałkach. Przestudź i dodaj mąkę.
Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki (dłońmi lub mikserem), aż powstaną grudki o konsystencji mokrego piasku.
Owoce powkładaj do pojemniczków do zapiekania, na wierzchu ułóż kruszonkę. Piecz w temp. 180 oC ok. 20 minut, pod koniec włączyłam opcję grilla, żeby przyrumienić wierzch. Podawaj na ciepło z lodami lub sosem waniliowym.