Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble)

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble)

Zdjęcie - Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kupiłam fenomenalny rabarbar, wściekle różowy w środku, który po ugotowaniu wyglądał jak ze słodkiego snu Barbie. Jego kwaśny smak zrównoważyłam słodkimi truskawkami, a wierzch przykryłam warstwą chrupiącej, maślano-owsianej kruszonki.

Zdjęcie - Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Deser podałam z puddingiem waniliowym. Szczerze mówiąc poszłam na skróty i użyłam gotowy (choć pyszny, z prawdziwą wanilią). Jeśli macie jednak czas i ochotę sami go przygotować, polecam TEN przepis.

Zdjęcie - Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble)

Agata, 26 czerwca 2013

Zdjęcie - Rabarbar z truskawkami pod kruszonką (crumble) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Rabarbar obierz, pokrój w kawałki o dł. ok. 2 cm. Truskawki podziel na połówki.

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć rabarbar, dodaj cukier i duś 2 minuty pod pokrywką. Wyłącz ogień i dodaj truskawki, wymieszaj. Owoce powinny lekko zmięknąć, ale wciąż pozostać w kawałkach. Przestudź i dodaj mąkę.

Wymieszaj wszystkie składniki kruszonki (dłońmi lub mikserem), aż powstaną grudki o konsystencji mokrego piasku.

Owoce powkładaj do pojemniczków do zapiekania, na wierzchu ułóż kruszonkę. Piecz w temp. 180 oC ok. 20 minut, pod koniec włączyłam opcję grilla, żeby przyrumienić wierzch. Podawaj na ciepło z lodami lub sosem waniliowym.

Kategorie przepisów