Clafoutis z truskawkami
Klasyczny pieczony deser w kuchni francuskiej, przeważnie robiony z czereśniami. To również rodzaj słodkiej zapiekanki z owocami sezonowymi, spożywany na ciepło i posypany cukrem pudrem.
Banalnie prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Polecam z truskawkami.
Składniki:
- 125 g cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 65 g mąki pszennej
- 250 ml smietany 20%
- 2 łyżki waniliowego „custard”
- 400 g truskawek
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
- Ubić jajka z cukrem i wanilią dodać przesianą mąkę.
- Proszek „custard” wymieszać ze smietaną.
- Formę żaroodporną wysmarować masłem i dno wyłożyć połową truskawek.
- Zalać owoce mieszaniną, wyłożyć na wierzch pozostałe truskawki i wlać wymieszany „custard” ze smietaną.
- Piec w 180 st. C, przez 45 minut lub do zarumienienia.
- Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.
Smacznego !
autor: Samantha