Clafoutis z truskawkami

Clafoutis z truskawkami

Klasyczny pieczony deser w kuchni francuskiej, przeważnie robiony z czereśniami. To również rodzaj słodkiej zapiekanki z owocami sezonowymi, spożywany na ciepło i posypany cukrem pudrem.

Banalnie prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Polecam z truskawkami.

Zdjęcie - Clafoutis z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 125 g cukru
  • 4 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 65 g mąki pszennej
  • 250 ml smietany 20%
  • 2 łyżki waniliowego „custard”
  • 400 g truskawek
  • cukier puder do posypania

Zdjęcie - Clafoutis z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Ubić jajka  z cukrem i wanilią dodać przesianą mąkę.
  2. Proszek „custard” wymieszać ze smietaną.
  3. Formę żaroodporną wysmarować masłem i dno wyłożyć połową truskawek.
  4. Zalać owoce mieszaniną, wyłożyć na wierzch pozostałe truskawki i wlać wymieszany „custard” ze smietaną.
  5. Piec w 180 st. C, przez 45 minut lub do zarumienienia.
  6. Posypać cukrem pudrem i podawać na ciepło.

Smacznego !

autor: Samantha

Zdjęcie - Clafoutis z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów