Czekoladowe crumble z jabłkami
Czujecie już wiosnę? Moje starsze dziecko z pewnością poczuło ją w sercu. Viki przyszła pewnego dnia ze szkoły i oznajmiła, że się zakochała. Hmmm, poważne wyznanie jak na niespełna siedmiolatkę. Na szczęście miłość odwzajemniona, więc dziecię prze szczęśliwe. Na dowód tego pokazała mi pierścionek, który otrzymała od Ukochanego.Aż strach pomyśleć co będzie się działo gdy panna dorośnie. Póki co staram się o tym nie myśleć. Sama cieszę się pięknym słońcem i czekam aż na drzewach pojawią się pierwsze pączki. No i oczywiście osładzam sobie to czekanie pysznym, acz bardzo prostym deserem. Wam też go polecam.
Crumble z czekoladą i jabłkami zrodlo P. Hermé Le Larousse du chocolat
składniki dla 6 osób kruszonka
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 50 g mąki
- 50 g mielonych migdałów
- szczypta soli
- 4 jabłka
- 120 g gorzkiej czekolady
- laska wanilii
wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Wszystkie składniki kruszonki zagniatamy ze sobą. Gotową kruszonkę odkładamy do lodówki na 30 minut. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w dużą kostkę. Napełnimy nimi kokilki. Laskę wanilii przecinamy na pól, wyciągamy nasionka i posypujemy nimi jabłka. Na jabłka kładziemy pokruszoną czekoladę i wszystko posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Uwagi: Zamiast w 6 kokilkach można to crumble zrobić w jednej, dużej foremce.