Biała kiełbasa zapiekana z cebulką to tradycyjne danie na moim stole wielkanocnym. Potrawa bierze udział w zabawie Kuchnia Wielkanocna 2010, gorąco polecam!
Wielkanoc to ważne święto i istotny czas dla polskiej tradycji, ale też jest to czas, gdy w kuchni i przy świątecznym stole spotykają się pokolenia. Dzięki połączeniu tradycji naszych babć z nowoczesnością wnucząt powstają nowe wersje znanych dań. Takim daniem jest pasztet, ale zapieczony w cieście; zamiast tradycyjnie podać go z ćwikłą.
Z kaszy jaglanej można zrobić...wszystko :D Oto pierwszy dowód na tę tezę - nachosy. Większość z nas nie wyobraża sobie sobotniego wieczoru bez przekąski, to jest świetne rozwiązanie.
Dziś przygotowałam dla Was pyszną pierś z kurczaka nadziewaną pietruszką, masłem i marynowaną papryką. Pierś wyszła bardzo soczysta,delikatna i co ważne dietetyczna.
Pieczony schab to jeden z żelaznych elementów w menu świątecznym w wielu polskich domach. Według starego przepisu aby zapobiec wysuszeniu mięsa, należy go nafaszerować kawałkami słoniny lub owinąć w plastry boczku. Postanowiłam jeszcze wzbogacić smak, a także kolorystykę dania dokładając czerwoną paprykę. Efekt okazał się wyśmienity.
Na obiad postanowiłam zrobić coś niby zwykłego, jednak z dodatkiem smaku dla większości z nas niecodziennego. Trochę ciężko jest mi przypisać to danie do konkretnego regionu świata, więc załóżmy, że jest polskie pomimo nuty egzotyki jaka się w nim znalazła :)
Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem.
Szpinak przesmażamy na 2 łyżkach oliwy, dodajemy do niego posiekane ząbki czosnku,odrobinę soli i pieprzu. Umyte i osuszone filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem, nakładamy na każdy farsz szpinakowy, pokrojony w kostkę ser feta i posypujemy orzechami...