Wtorek z kaszą #6: Pasztet jaglany z ciecierzycą i szpinakiem

Wtorek z kaszą #6: Pasztet jaglany z ciecierzycą i szpinakiem
Zdjęcie - Wtorek z kaszą #6: Pasztet jaglany z ciecierzycą i szpinakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami








































W zeszłym tygodniu, przy okazji przepisu na pełnoziarnistą babkę bananową, wspomniałam o tym, że myślami jestem coraz bliżej Wielkanocy. Dzisiaj jestem jeszcze bliżej. Ułożyłam już dokładnie menu, a jutro mam zamiar zabrać się za hodowlę zakwasu na żurek oraz wysiewaniem rzeżuchy. Oprócz dobrego planu, pozwalam sobie również na kulinarne eksperymenty. A wtorek z kaszą okazał się do tego wspaniałą okazją!
Postanowiłam spróbować przemycić kaszę jaglaną na wielkanocny stół, przygotowując z niej wegetariański pasztet. Ale najpierw musiałam upiec go na próbę, na szczęście udał się za pierwszym razem.
Jego zielony kolor jest zasługą listków młodego szpinaku. W pasztecie znajduje się też pasta z ciecierzycy, czosnek i żurawina, którą można zastąpić np. ulubionymi orzechami. Nie twierdzę, że pasztet jaglany smakuje dokładnie jak jego mięsny odpowiednik. I nawet nie musi, bo jego smak jest na swój sposób wyjątkowy. Myślę, że świetnie będzie smakował na wielkanocnych kanapkach z sosem tatarskim. Na moim stole znajdzie się też pewnie miejsce na parfait, czyli mój ulubiony pasztet z wątróbki do smarowania.

Pasztet jaglany z ciecierzycą i szpinakiem/ keksówka 10x22 cm
  • 500 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 250 g ciecierzycy z puszki lub wcześniej ugotowanej
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka syropu z agawy lub miodu
  • łyżka octu balsamicznego
  • garść żurawiny (można pominąć)
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżeczki ulubionych przypraw (u mnie suszone płatki chilli i ziarenka kolendry)
  • świeżo mielony pieprz
  • 1,5 łyżeczki soli
  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy umyty szpinak i ciecierzycę. Wbijamy jajka i miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Dodajemy ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną, posiekany drobno czosnek, ocet balsamiczny, syrop z agawy (lub miód), garść żurawiny, sezam i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
  3. Formę keksówkę o wymiarach ok. 10x22 cm smarujemy oliwą i wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy masę na pasztet, wierzch wyrównujemy łyżką i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  4. Pasztet pieczemy przez 45 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wbijamy w pasztet wykałaczkę, jeśli patyczek będzie suchy, wyciągamy formę z piekarnika. Jeśli patyczek będzie wilgotny, dopiekamy jeszcze kilka minut.
  5. Upieczony pasztet wyciągamy z formy, studzimy. Pasztet najlepiej kroić, gdy jest schłodzony.
Tosia

Kategorie przepisów