Schab faszerowany wędzona słoniną z sosem chrzanowo- jajecznym

Schab faszerowany wędzona słoniną z sosem chrzanowo- jajecznym

Zdjęcie - Schab faszerowany wędzona słoniną z sosem chrzanowo- jajecznym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj kolejna z naszych propozycji, która znajduje się również w e-booku wielkanocnym serwisu "zpierwszegotloczenia.pl".
Pieczony schab to jeden z żelaznych elementów w menu świątecznym w wielu polskich domach. Według starego przepisu aby zapobiec wysuszeniu mięsa, należy go nafaszerować kawałkami słoniny lub owinąć w plastry boczku. Postanowiłam jeszcze wzbogacić smak, a także kolorystykę dania dokładając czerwoną paprykę. Efekt okazał się wyśmienity.

Zdjęcie - Schab faszerowany wędzona słoniną z sosem chrzanowo- jajecznym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na 12 porcji:

1 kg schabu bez kości, 150 gram wędzonej słoniny, 2 papryki czerwone, sól, pieprz, papryka słodka, 2 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 5 łyżek startego chrzanu

Przygotowanie: Schab umyć, osuszyć i naciąć wzdłuż dwukrotnie, nie rozcinając do końca. Mięso natrzeć przyprawami, również w nacięciach. Odstawić mięso, a w tym czasie przygotować farsz. Słoninę kroimy na cienkie plastry. Paprykę myjemy i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika, przełączamy na opcje grill. Obracamy paprykę kilkakrotnie aby skórka papryki była delikatnie czarna z każdej strony. Po upieczeniu wkładamy do miski plastikowej i przykrywamy szczelnie folią spożywczą. Po około 10 minutach obieramy papryki i kroimy wzdłuż na cztery części. Do jednej kieszeni wkładamy paprykę, a do drugiej plastry słoniny. Mocno związujemy mięso i wkładamy na blaszce do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 75 minut. Jajka ugotować na twardo i po wystudzeniu pokroić w drobną kostkę, dodać śmietanę, chrzan i ewentualnie sól i sok z cytryny do smaku.
Czas przygotowania:
30 minut + czas pieczenia


Zdjęcie - Schab faszerowany wędzona słoniną z sosem chrzanowo- jajecznym. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów