Pieczona karkówka i młoda kapusta z koperkiem

Pieczona karkówka i młoda kapusta z koperkiem

Wiosna w kuchni jest cudowna. Lato i jesień też ale wiosną wszystkie młode warzywa smakują wybornie i niepowtarzalnie. Jednym z  nich jest młoda kapusta. Tak niewiele trzeba, żeby to danie uczynić wyjątkowym. Wystarczy odrobina przypraw i soku z cytryny. I koperek. Tak, bez koperku kapusta nie smakowałaby tak wspaniale. Pieczona karkówka to oczywiście moje zestawienie ale naprawdę to się świetnie komponowało. Bardzo polecam, korzystajcie bo kapusta jest młoda tylko przez chwilę.

Zdjęcie - Pieczona karkówka i młoda kapusta z koperkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na mięso:

  • 1,5 kg karkówki
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • suszony tymianek

Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, spryskać oliwą i posypać tymiankiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do brytfanki. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 90 minut, następnie zdjąć pokrywkę  i piec jeszcze około 15 min, żeby mięso się zarumieniło. Pozostawić karkówkę na 15 min, i dopiero wtedy  kroić na plastry.

Składniki na kapustę:

  • 2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • duży pęczek koperku
  • sok z połowy cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • szklanka bulionu warzywnego

Kapustę posiekać, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Wrzucić kapustę do garnka, dodać cebulę,  podlać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gdy płyn już wyparuje dodać koperek i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z plastrami karkówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów