Pieczona karkówka i młoda kapusta z koperkiem
Wiosna w kuchni jest cudowna. Lato i jesień też ale wiosną wszystkie młode warzywa smakują wybornie i niepowtarzalnie. Jednym z nich jest młoda kapusta. Tak niewiele trzeba, żeby to danie uczynić wyjątkowym. Wystarczy odrobina przypraw i soku z cytryny. I koperek. Tak, bez koperku kapusta nie smakowałaby tak wspaniale. Pieczona karkówka to oczywiście moje zestawienie ale naprawdę to się świetnie komponowało. Bardzo polecam, korzystajcie bo kapusta jest młoda tylko przez chwilę.
Składniki na mięso:
- 1,5 kg karkówki
- 3 ząbki czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- suszony tymianek
Mięso natrzeć czosnkiem, solą i pieprzem, spryskać oliwą i posypać tymiankiem. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia przełożyć do brytfanki. Piec pod przykryciem w 200 stopniach przez 90 minut, następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15 min, żeby mięso się zarumieniło. Pozostawić karkówkę na 15 min, i dopiero wtedy kroić na plastry.
Składniki na kapustę:
- 2 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- duży pęczek koperku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
- szklanka bulionu warzywnego
Kapustę posiekać, zalać wodą, zagotować i odcedzić. Wrzucić kapustę do garnka, dodać cebulę, podlać bulionem i gotować na małym ogniu ok. 20 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Gdy płyn już wyparuje dodać koperek i masło. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać z plastrami karkówki.
Smacznego:)