Pasztet z kurczaka
Najprostsza wersja i bodaj najsmaczniejsza pasztetu z kurczaka, wystarczy mięso z kurczaka i wątróbka z dodatkiem ziół i mamy delikatny, chudy pasztet na Swięta. Otoczka boczku zapewnia, że pasztet nie jest za suchy, ale jeśli nie lubicie możecie przed podaniem usunąć boczek i dodać np. do jajecznicy.
O konsystencji pasztetu decyduje powtórne zmielenie mięsa, wówczas otrzymamy jednolity, gładki pasztet.
Składniki:
- 1 kg filetów z kurczaka
- 550 g wątróbki z kurczaka
- 2 cebule srednie
- 1 łyżka tymianku
- 1/2 łyżki płatków chili
- 3 liscie laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyzeczka rozmarynu
- sól
- pieprz
- 125 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 jajo
- 1 mała bułka pszenna
- 125 ml białego wina
Wykonanie:
- Masło roztopić z oliwą dodać pokrojoną w talarki cebulę, zeszklić.
- Filety z kurczaka umyć, usunąć błony, pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem, dodać listki laurowe, ziele angielskie.
- Smażyć na srednim ogniu przez 6 minut.
- Dodać umytą i osuszoną wątróbkę oraz wino.
- Dusić pod przykryciem do odparowania płynów ok. 10 minut.
- Następnie odstawić do przestudzenia.
- Usunąć ziele angielskie i liscie laurowe, zmiksować w blenderze lub zmielić w malakserze /jeśli chcemy gładką konsystencję mielimy 2-3 razy/.
- Doprawić pozostałymi ziołami, ewentualnie jeszcze solą i pieprzem, dodać jajko i namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, wszystko dokładnie połączyć.
- Formę keksową najlepiej żaroodporną wyłożyć cienkimi plastrami boczku zostawiając nadmiar po bokach.
- Przełożyć farsz, dociskając do dna, przykryć pozostałym boczkiem.
- Piec w piekarniku, w temp. 160 st. C, przez 40 minut.
- Po upieczeniu odlać nadmiar stopionego tłuszczu.
- Podawać schłodzony.
Smacznego ?