Przygotowałam śledzie po kaszubsku w pysznym aromatycznym sosie pomidorowym. Robiłam je już parę razy, mają niezwykły smak i ze stołu znikają bardzo szybko. To jeden ze staropolskich przepisów na śledzie.
Klejenie pierogów jest bardzo pracochłonne, ale efekt końcowy wynagradza wszystko:-) Pyszne pierogi z nadzieniem serowym , oblane masełkiem i posypane cukrem, mniam, nie ma nic lepszego. Warto się natrudzić, gorąco polecam!
Kiedy byłam dzieckiem wyjadałam łyżkami kaszę z krupniku. Dzisiaj kaszę - czy to jęczmienną czy gryczaną, robię najrzadziej. Ale ostatnio znalazłam ciekawy przepis na kaszę w sosie pomidorowym, z mięsem oczywiście. No i wyszedł bardzo fajny obiad, fajny dla wielbicieli kaszy.
Śledzie uwielbiam pod każdą postacią. Smażone, marynowane, w sałatkach, z jabłkami, z ogromna ilością czosnku zalane majonezem albo oliwą... Lubię je nawet bardziej od słodyczy.
Z jabłkami... . Znalazłam na nie kilka nieznacznie różniących się przepisów i postanowiłam skorzystać z obu. Korzystając z przepisu na blogu Beaty Lipov, dodałam cebulę, bo bardzo lubię sledzie z jej dodatkiem, również śledzie po wymoczeniu pokropiłam octem winnym, natomiast bazując na tym przepisie, dodałam majeranek, śledź wyszedł...pyszny, że palce lizać!:-)
Ostatnio zaszalałam z przyprawami korzennymi i przygotowałam szalenie aromatycznego sledzia. Przyznaję, jest to zakąska dość nietypowa i pewnie nie każdemu wielbicielowi śledzi zasmakuje, ale mnie jak najbardziej przypadł do gustu i od czasu do czasu pojawi się na moim stole.
Przy okazji przygotowywania ruskich pierogów postanowiłam wypróbować inne nadzienie - z kaszy gryczanej i twarogu. Przepis znalazłam w książce Marii Lemnis i Henryka Vitry "W staropolskiej kuchni". Takie pierogi są dość dobre, ale jednak wolę ruskie :) Kaszę gryczaną lubię gotowaną na sypko, z dodatkiem mięsnego sosu. W pierogach nie zdobyła mojego uznania.
Z podanych składników starannie zagnieść ciasto. Ziemniaki ugotować w mundurkach na półmiękko, ostudzić, obrać i zemleć razem z twarogiem. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoto na łyżce oleju i dodać do ziemniaków, przyprawić pieprzem, solą i maggi (farsz powinien mieć wyrazisty smak), wymieszać.
Domyslam się , że macie dosyć już śledzi:)) ale ja mam jeszcze dwie śledziowe propozycje dla Was. Pierwsza to marynowane płaty w sosie z grzybkami... też marynowanymi, druga to matiesy w przepysznym sosie z posmakiem miodu. Drugie zdecydowanie lepsze!!! Bardzo aromatyczne, w smaku słodko - kwaśne. Znikały ze stołu w tempie ekspresowym. Spróbujcie...niekoniecznie w najbliższym czasie...:-)
Rewelacyjne śledzie w zalewie octowej z dodatkiem ostrej papryczki. Nie są zbyt kwaśne, pomimo sporej ilości octu i nie są zbyt pikantne - takie w sam raz. Ale oczywiście ilość octu i papryczek można zwiększyć lub zmniejszyć - według własnego gustu.
Śledzie w mocnej octowej zalewie, ze sporym dodatkiem słodkiej marchewki, chrupiącej cebuli i kwaszonymi ogórkami. Całość smakuje bardzo fajnie, szczególnie na kromce lekko czerstwego chleba
Miały rację dziewczyny, które obstawiały, że z mięsa rosołowego, o którym mówiłam w poprzednim poście, ulepię pierogi. Dawno ich nie robiłam, więc kiedy nadarzył się weekend wolny od pośpiechu i innych „miłych inaczej” przyjemności (które często występują w ciągu tygodnia) od razu pomyślałam o pierogach.