Śledzie po wiejsku II

Śledzie po wiejsku  II

Śledzie w mocnej octowej zalewie, ze sporym dodatkiem słodkiej marchewki, chrupiącej cebuli i kwaszonymi ogórkami. Całość smakuje bardzo fajnie, szczególnie na kromce lekko czerstwego  chleba

Zdjęcie - Śledzie po wiejsku  II  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Wielkie Żarcie/

Śledzie po wiejsku II

Składniki:

  • 8 filetów śledziowych
  • 3 średnie marchewki
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oleju

Zalewa:

  • 1 szklanka wody
  • 1/3 szklanki octu
  • 3 łyzeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • liść laurowy
  • kilka ziarenek ziela angielskiego

 

Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i marchew ścieramy na tarce - ogórki na dużych oczkach, marchew małych. Cebule kroimy na plastry. Wszystkie warzywa mieszamy z olejem.

Z podanych składników przygotowujemy zalewę i odstawiamy ją do przestygnięcia. w słoikach układamy warstwami śledzie i warzywa, na koniec wszystko zalewamy zimną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.

Smacznego!

Kategorie przepisów