Śledzie po wiejsku II
Śledzie w mocnej octowej zalewie, ze sporym dodatkiem słodkiej marchewki, chrupiącej cebuli i kwaszonymi ogórkami. Całość smakuje bardzo fajnie, szczególnie na kromce lekko czerstwego chleba
/źródło: Wielkie Żarcie/
Śledzie po wiejsku II
Składniki:
- 8 filetów śledziowych
- 3 średnie marchewki
- 3 ogórki kiszone
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
Zalewa:
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki octu
- 3 łyzeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- liść laurowy
- kilka ziarenek ziela angielskiego
Wymoczone śledzie kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i marchew ścieramy na tarce - ogórki na dużych oczkach, marchew małych. Cebule kroimy na plastry. Wszystkie warzywa mieszamy z olejem.
Z podanych składników przygotowujemy zalewę i odstawiamy ją do przestygnięcia. w słoikach układamy warstwami śledzie i warzywa, na koniec wszystko zalewamy zimną zalewą. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
Smacznego!